Дистрикт
У фокусу

ИАКО СУ ПОНЕКАД НЕВИДЉИВИ, ОНИ СУ ПОРЕД НАС

Према резултатима пописа из 2011. у Србији живи више од пола милиона грађана који имају тешкоће или су потпуно онемогућени да обављају свакодневне активности. Свој дан дочекују теже него други, осим короне, наилазе на неразумевање и бројне друге баријере.

Снагу проналазе у борби за боље услове параплегичара (Фото: приватна архива)


– Са непуних 18 година возио сам аутомобил без возачке дозволе превеликом брзином и без појаса. Покушао сам да се тркам са другаром. Због неискуства сам слетео у канал, а нас тројица који нисмо били везани испали смо из аутомобила. Задобио сам повреду кичме и кичмене мождине. Од тада већ 26 пуних година не ходам – почиње своју причу Славиша Савић.

Уместо на екскурзији на Златибору, пробудио се у болничком кревету уз наговештај болне истине, да не може да помери ноге.
– Своје пунолетство сам дочекао лежећи у болничком кревету, непомичан, без јастука. Тада су ми донели само парче торте, честитали рођендан и кроз причу и сузе сам схватио да ћу остатак живота провести у инвалидским колицима – прича Славиша.
Када сви снови падну у воду постоје само два пута – безнађе или борба.
– Тад долази дуг период опоравка, рехабилитације и поново јачање. Првенствено физичко, а након тога и интелектуално. Након неког времена сам се укључио у рад организација особа са инвалидитетом, оформио организацију у Шапцу, која успешно ради већ 19 година. Кроз едукацију стекао сам снагу да наставим живот даље – каже Славиша, који је секретар Удружења параплегичара Мачванског округа.

Данас уче друге да не понове њихову грешку (Фото: приватна архива)


Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Шапца др Александар Пајић обишао је Удружење параплегичара Мачванског округа, заједно са Јеленом Милошевић, чланом Градског већа задуженом за социјална питања, рад и запошљавање и Драганом Милосављевић, шефом Одсека за дечију, социјалну и здравствену заштиту.

– У претходном периоду град је много тога учинио да ове особе буду равноправни чланови нашег друштва. Ја ћу се трудити да побољшамо све оно што је урађено за ове људе, да свакодневица буде много пријатнија и боља за њих. Град Шабац је у сфери социјалне заштите увео две услуге, то су лични пратилац за децу са сметњама у развоју и персонални асистент за одрасле особе са инвалидитетом. За ове услуге Град на годишњем нивоу издваја око 26 милиона динара. Такође, у граду имамо и преко 50 обележених паркинг места за особе са инвалидитетом, а сада смо обезбедили и 350 налепница за 2021. годину, тако да аута која су обележена налепницама неће плаћати паркинг на местима која су предвиђена за особе са инвалидитетом – изјавио је градоначелник Шапца.

Осећају подршку града (Фото: приватна архива)


Јелена Милошевић, члан Градског већа задужена за социјална питања, рад и запошљавање, истакла је да, захваљујући сарадњи са удружењима која се баве задовољавањем животних потреба особа са инвалидитетом, град Шабац настоји да обезбеди предуслове за систематско унапређење њиховог положаја.

–Удружење особа са инвалидитетом су веома значајан партнер Граду, у процесима израде стратешких докумената, као што је на пример Стратешки план за социјалну политику, План развоја града и други. Управо у овим процесима, удружења из перспективе својих чланова, предлажу мере и активности на којима Град треба да ради и да, као резултат нашег заједничког деловања, буде добробит свих грађана – рекла је Јелена Милошевић, члан Градског већа задужена за социјална питања.

Иако су често невидљиви, значајно допиносе подизану свести код младих (Фото: приватна архива)


Здравко Јокић, председник Удружења параплегичара и Славиша Савић, секретар удружења, истакли су да су задовољни сарадњом између града и удружења.

–Оно што је битно је да град Шабац препознаје потребе, али, такође, и потенцијале особа са инвалидитетом и труди се да их на адекватан начин искористи. Оно што је за нас значајно јесте да смо успели прошле године да кроз реализацију два пројекта дођемо до тога да се за интелектуално очуване особе са инвалидитетом старије од 18 година обезбеди услуга персоналне асистенције, што је једна од скупљих, али јако квалитетних услуга. Та услуга је намењена првенствено активним лицима са инвалидитетом која могу, желе и дају допринос, како себи, својој породици и организацији, тако и друштву уопште. Оно што нам је, такође, битно јесте да упозоримо грађане да обрате пажњу да не стају на паркинг места која су обележена за особе са инвалидитетом. То су места на којима можемо безбедно да изађемо из аута, а у случају тржних центара, и да будемо што ближе улазу – рекао је Славиша Савић.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима