Дистрикт
Култура У фокусу

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БОГОМОЉКА” ПОСВЕЋЕНА МИЛОШУ СИМИЋУ

У галерији Школе примењених уметности у Шапцу  отворена је изложба под називом „Богомољка”. Награду за најбољи рад, која се додељује у знак сећања на талентованог и прерано преминулог ученика ове школе Милоша Симића, добио је ученик Сава Марковић.

Савина богомољка освојила је прву награду (Фото: приватна архива)

Изложба је реализована захваљујући креативним радовима ученика првог и другог разреда, пристиглим на конкурс за доделу награде, која носи име некадашњег ученика ове школе Милоша Симића. Добитник овогодишње награде је Сава Марковић, ученик првог разреда.

– Награда ми много значи, велика ми је част јер учествујем први пут на конкурсу. Конструкција моје богомољке била је од жице, а форма бела јестива маса. Милош Симић био је фасциниран богомољкама, истраживао је о њима доста и  то је била инспирација за ову изложбу – каже добитник награде.

Конструкција од жице (Фото: приватна архива)

Иако га нису познавали, ученици су о Милошу, који је за кратко време у клупама Уметничке школе, изузетним талентом оставио неизбрисив траг, чули само најбоље. 

– Милоша нисам лично познавао, али професори су нам причали колико је био добар човек, вредан и талентован, што потврђују и његови радови. Сваке године на изложби буде бар један Милошев рад – објашњава Сава Марковић.

Милошеви родитељи (Фото: приватна архива)

И ове године, негујући сећање на Милоша, његов таленат и креативност, новчану награду, која носи његово име доделили су Милошеви родитељи, као вид подршке и подстицаја младима на њиховом уметничком путу.

Милош је био одушевљен богомољкама (Фото: приватна архива)

Милош Симић из Шапца био је ђак генерације Школе примењених уметности, са изузетним ликовним талентом. Неопходне хемотерапије и хируршке захвате лакше је подносио уз ботанику, акваристику, цртање, организацију хуманитарних изложби.  Иако је изгубио битку од дуге и тешке болести, његова ће борба, испуњена уметношћу и невероватним оптимизмом, остати инспирација будућим генерацијама.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима