Distrikt
Društvo Kultura

„ODSJAJI” DRAGE LJOČIĆ MEĐU ŠAPČANIMA

Prva žena lekar u Srbiji i među prvim u Evropi, humanistkinja i feministkinja – karakteristike su znamenite Šapčanke Drage Ljočić, u čiju čast je, kao deo obeležavanja Dana grada Šapca, postavljena izložba Doktor Draga Ljočić – Odsjaji u otvorenoj galeriji na Trgu šabačkih žrtava i premijerno izveden film o njenom životu u Hotelu Sloboda pred brojnim zvanicama, učesnicima filma i Draginim potomcima.

Izložba na otvorenom

Učinila je mnogo za svoju zemlju, nauku, emancipaciju žena, ali o tome se, sa snažnim odjekom, govori tek odnedavno. Zahvaljujući dokumentima i fotografijama predstavljenim na ovoj izložbi, zaokruženu biografiju doktorke po kojoj od 2017. godine šabački Dom zdravlja nosi ime, saznaće po prvi put i šira javnost.  

Umetničkim performansom ozvaničeno otvaranje izložbe

Projekat Doktor Draga Ljočić – Odsjaji, pokrenulo je Udruženje novinara Šapca i umetničko Udruženje Kombinart, a podržao Grad Šabac. Projekat uključuje interaktivnu izložbu sa umetničkim instalacijama i dokumentarni film o njenom životu i delu. Izložba i film rezultat su dugogodišnjeg istraživanja mr Sonje Bokun Đinić, koja je prilikom premijere filma istakla da je ovaj projekat način da se oduži deo duga prema ovoj izuzetnoj ličnosti.

– Suština su život i karijera doktorke Drage Ljočić nastali na njenoj hrabrosti da izađe iz okvira vremena, sredine i običaja. Nas nekoliko autora i saradnika sreli smo se sa ovom izuzetnom ličnošću, u metafizičkom prostoru, na jedinstvenoj mapi vremena na kojoj smo svi povezani. Od arhivskog materijala, fotografija, reči gradimo mozaik koji pretačemo u izložbu i dokumentarni film i tako učestvujemo u njenom životu – rekla je ona.

Način da se odužimo znamenitoj sugrađanki

Ispred Udruženja novinara Šapca, a kao koordinator Projekta, novinarka Aleksandra Delić najavila je nastavak negovanja priče o Dragi Ljočić u njenom rodnom gradu.

– Obratili smo se gradonačelniku Šapca dr Aleksandru Pajiću inicijativom da se u javni prostor Šapca postavi skulptura doktorke Drage Ljočić.  Verujemo i znamo da imamo snažnu podršku za taj predlog – istakla je Delić.

Premijeri filma prisustvovali su potomci, članovi porodice doktorke Drage Ljočić.

– Draga Ljočić je ličnost koja je u svom vremenu pomerala granica društva na bolje. Danas su izazovi društva nešto drugačiji. I pored izuzetnih pomaka, žene u nauci i drugim granama javne sfere i dan danas nisu podjednako zastupljene. Zato su podsećanja na ovakve ličnosti od izuzetnog značaja – poručila je praunuka dr Drage Ljočić Aleksandra Humo i zahvalila se na realizaciji ovog projekta.

Jedina žena među lekarima

Ova dva, umetnički različita, segmenta daju kratku životnu i profesionalnu storiju kroz Šabac, Beograd, Cirih, frontove na kojima je pratila srpsku vojsku i intimni profil znamenite sugrađanke, a istovremeno najavljuju buduće korake u odsjaju njene veličine.

Svideo vam se tekst?