Дистрикт
Друштво Магазин У фокусу

ВРЕДНЕ РУКЕ У ПЛАСТЕНИЦИМА ЗАРАЂУЈУ ЂАЧКИ ДИНАР

Ђаци средње Пољопривредне школе у Шапцу на практичној настави у пластеницима производе расад поврћа. Све што произведу они продају, а новац иде у ђачки фонд ове школе.
Све биљке у расаднику неговане су вредним рукама ђака. Мотивисани да стекну практична знања, али зараде новац за ђачки фонд сваке године произведу на хиљаде струка расаде паприка и парадајза.

Сами и гаје расаду и продају (Фото: Дистрикт)

Када напољу угреје, у пластенику је утисак да све гори, али њима то не смета. Навикнути су на врућину, влагу, глиб под ногама. Биљке негују од семенке, пресађују у чаше, а онда одгаје до струка спремног за продају. У то је стало знање, љубав и вештина.
-Када се нешто воли, онда и није тако тешко. Ја сам сваког викенда у мом селу, у околини Владимираца. Тамо помажем мојим родитељима на имању, а осталих пет дана сам у Шапцу због школе. Преносим им знања која стекнем у школи, а радим и све послове на имању. Желео бих пре свега да завршим факултет, а онда и да се вратим на свој породично газдинство – прича Младен Филиповић који је сада друга година школе, смер пољопривредни техничар

Младен преко недеље учи у школи а викендом помаже родитељима (Фото: Дистрикт)

За њихово Медено и Воловско срце отимају се Шапчани, па се овде чека у реду. Све што зараде иду у школски фонд за потребе ђака и установе.
-Може од овог посла доста да се заради. Потребно је много рада и времена. Али, ко то воли, све се стигне. Ја сам одрастао на селу и радио сам те послове са деком, баком и родитељима. У школи има деце из села и града, али нису сви подједнако заинтересовани. Има ученика који, без обзира што су из града, овај посао раде са вољом и жељом – прича овај младић.

Свако јутро купци чекају у реду да купе расаду (Фото: Дистрикт)

Њима не треба реклама, јер је, како кажу купци овде препознају да је уложена љубав, време, жеља за новим знањем. Они су прави мали произвођачи.

-Они то раде на пракси и заиста овде може да се научи доста. Ми смо на њих поносни. Сваки дан је овде гужва и чека по педесетак људи да купи нашу расаду и то је доказ да је у питању квалитет. Они су понос наше школе – каже наставница Слађана Мирковић.

Зарада иде у ђачки фонд (Фото: Дистрикт)

Пракса, новац, љубав, све је то стало под пластенике у којима се зелене однеговане биљке. Све то заједно уверева нас да има наде за ове младе људе који су већ доказали да вреде.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима