Distrikt
Društvo

Obrenovići dobijaju novi dom

Posle naše priče o petočlanoj porodici Obrenović (link) iz sela Jalovik kod Vladimiraca, koja živi na ivici egzistencije, javila se šabačka humanitarka, Ružica Popović, predsednica Fonda “Humano srce Šapca”, želeći da im pomogne. Odmah je započela rekonstrukciju trošne kuće, a plan je da uskoro dobiju novi dom, sa kupatilom, vodom i strujom, i uslovima dostojnim čoveka.

Zagrljaj pun nade (Foto: J. Gubelić)

Sa osmehom i suzama  Milica i Milena dočekuju  Ružu Popović, njihovu poslednju nadu da im život u trošnom domu učini  srećnijim. A Ruža, šabačka humanitarka, koja je izgradila nebrojeno domova za siromašne, čim je videla našu priču, razumela je njihovu patnju i krenula čak u drugu opštinu da im pomogne.
“Mi ne postavljamo “crvene linije” kada su deca i njihova patnja u pitanju. Naš cilj je da nijedno dete ne bude gladno i bez krova nad glavom. Za mene je njihova patnja kamen u grudima, kog moram da se oslobodim. Čim sam videla njihovu životnu priču, ja sam krenula odmah da im pomognem”, priča Ruža Popović, šabačka humanitarka, koja je izgradila na desetine domova.

Milena će dobiti svoju sobu (Foto: J. Gubelić)

Jedan susret sa četvoro dece i samohranom majkom, koja zarađuje samo u nadnici, bio je dovoljan da krene u akciju rekonstrukcije kuće.
“Dobiće kupatilo, vodu, struju i još jednu prostoriju. Sve ćemo srediti, ubaciti nameštaj, zavese, radni sto…Nabavićemo sve što im je potrebno za pristojan život. I ne samo to, pratićemo njihovo odrastanje. Već smo im doneli hranu da deca ne budu gladna, a i u budućnosti, oni će biti deo našeg programa kako bi postali ljudi”, priča Ruža.

Milica pomažće majstorima (Foto: J. Gubelić)

Život u kršu i nehumanim uslovima, bez struje i vode, uskoro će biti prošlost. Do sada su svi domaći radili na komodi, na smenu, a sada će imati dovoljno kreveta, sobu za učenje, radni sto. I Milena će, po prvi put, moći za rođendan da pozove svoje drugare kući.
“Ja do sada nikog nisam mogla da pozovem. Sada ću moći da zovem drugare. Imaći svoju sobu. Imaćemo kupatilo. Mnogo sam srećna”, priča najmlađa Milena.

Ruža Popović, najhumanija Šapčanka čiji je cilj da nema gladne dece i bez krova nad glavom (Foto: J Gubelić)

Majka je i danas u nadnici, pa je domaćica i domaćin Milica, srednjoškolka, koja je i pored teškog života odličan đak. Sada će biti još bolja u uslovima dostojnim čoveka.
“Sve dok postoje ovakvi ljudi, ovaj svet će biti lepši. Hvala tetka Ruži što je ovo učinila za nas. Presrećni smo”, kaže Milica.

Obrenovići uskoro dobijaju dom dostojan života (Foto: J. Gubelić)

Pomoći će i opština Vladimirci jer je Ruža Popović sve pokrenula, svesna da život mnogih porodica zavisi samo od ljudske dobrote.

Svideo vam se tekst?