Дистрикт
Друштво

Школа можда није лака, али је обавезна

Да школа није лака, то сви знају, али закон више не чека добру вољу појединаца да своју децу у њу пошаљу. Наиме, министар просвете Младен Шарчевић најавио је да родитељи који не упишу децу у први разред основне школе могу бити кажњени и са 100.000 динара.

Школа је за све обавезна (Фото: Ј. Губелић)

У селу Драгиње, недалеко од Шапца, где је од укупног броја ученика 50 одсто Рома, већина деце иде у школу. Истина, не крену баш у септембру, али уз велике напоре и едукацију запослених у школи, упис се заврши до краја септембра.
Рубрика предвиђена за евиденцију присуства ученика, пуна је неоправданих изостанака. Ипак, број уписаних ђака указује на то да свест о обавезном образовању не мањка. Па шта је онда разлог што ромска деца нерадо иду у школу?

Изостанци се лако надокнаде, ако постоји воља (Фото: Ј. Губелић)

„Нека деца нам касне, и не појаве се у школи тачно 1. септембра. Обично тачан број деце која нам долазе зна се после Мале Госпојине, када се заврши шабачки вашар“, каже Драгана Ђурић, помоћница ОШ „Мића Станојловић“ у Драгињу.
Већина ромске деце иде у основну школу, само што почетак школске године мало одгоде, док не заврше неодложне обавезе или док их родитељи доведу из Беча.

Свима је потребно знање (Фото: Ј. Губелић)

Томе претходи опсежна едукација запослених у школи, који обилазе породице, деле брошуре и објашњавање да је основна школа важна и обавезна по закону. Међутим, то не уроди увек плодом, а разлози су различити.
„Нисам имао средства, није имала чиме мајка да ме снабдева, неписмен сам остао“, искрен је момак који ни дана  није ишао у школу.

Волео би да је ишао у школу (Фото: Ј. Губелић)

Много ромских породица схватило је важност и предност основног образовања, па желе да њихова деца заврше школу.
„Старија девојчица је четврти разред, млађа је други, Матеја има две и по године, а Анђела има годину и по дана. Сви ће ићи у школу“, тврди млада мајка.

У школи сви имају једнаке услове (Фото: Ј. Губелић)

„Мој син већ иде у школу, а за ово двоје чекам да добију ред за предшколско“, каже отац који неће да му деца остану неписмена.
„Ја се мучим и радим у надници, а моја деца желим да се школују, да нешто остваре“, прича бака која не жели да њени унучићи понове њено тешко животно искуство.

Има оних који могу да плате, али није суштина у томе (Фото: Ј. Губелић)

Из министарства стижу најаве да родитељи који не упишу децу у први разред могу бити кажнени и са 100.000 динара. То је ваљда довољно да и они који имају да плате, схвате да образовање нема цену.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима