Distrikt
Društvo U pokretu

NOVO MESTO ZA POSLOVNU PODRŠKU MLADIMA U ŠAPCU

Početak novembra u Šapcu obeležen je zvaničnim otvaranjem kancelarije programa „Znanjem do posla“, u kojoj će mladi i pripadnici teže zapošljivih kategorija grada i okoline imati svoj informativni kutak.

U novom Job Info centru, osmom po redu ovog tipa u Srbiji, predstavljen je cilj programa zapošljavanja, koji već sedam godina podržavaju Vlade Švajcarske i Srbije, kao i usluge koje će zainteresovani korisnici ovde moći da dobiju.

Kancelarija novog Job Info (Foto: Distrikt)

Poslovni prostor Job Info centra u zgradi Navip u centru Šapca, posetili su predstavnici brojnih udruženja, organizacija civilnog društva, škola i privatnog sektora.

Direktor programa „Znanjem do posla“ u Srbiji Oliver Štrajt izjavio je da je otvaranje osmog Job Info centra u Šapcu, posle Pirota, Niša, Kruševca i ostalih partnerskih gradova, samo početak buduće saradnje sa školama, kompanijama i ostalim korisnicima iz ovog kraja.
„Zadovoljstvo nam je da povežemo mlade sa potencijalnim poslodavcima, drago mi je što smo danas ugostili predstavnike Comexa, prve kompanije koja je potpisala ugovor. To je odličan primer kako možete unaprediti posao informacijama i dobrom strategijom. Nadam se da ćemo se uskoro videti na nekoj drugoj formi događaja, kroz saradnju“, poručio je Štrajt.

Gosti na otvaranju (Foto: Distrikt)

On je, kao ključni čovek za implementaciju ovog programa u Srbiji, pozvao okupljene da stupe u kontakt sa karijernim savetnicima, podsetivši na svoje zapadnjačko iskustvo.
„Suština Job Info centra jeste da kao mlada osoba imate priliku da upoznate karijerne savetnike. Ono što je zanimljivo meni kao nekom ko dolazi iz Nemačke, jeste da ne treba samo roditelji da budu ti koji donese presudnu odluku o karijerama svoje dece, bitno je upoznati i neke treće osobe koje će dati dodatne informacije u vezi sa njihovom karijerom, načinom biranja karijernog puta, zanimanja i slično“, rekao je Štrajt i pozvao okupljene da iskoriste potencijal novootvorene kancelarije.

Direktor programa “Znanjem do posla” posetio je kancelariju (Foto: Distrikt)

Povezivanje mladih i pripadnika osetljivih grupa sa lokalnom zajednicom i privatnim sektorom radi zapošljavanja i kvalitetnijih uslova rada, noseća je ideja programa koji je predstavljen javnosti u Šapcu.

Domaćini događaja – Udruženje Svetlost govorili su o švajcarskom modelu upravljanja tržištem rada u domaćim uslovima.

„Nudimo karijerno vođenje i savetovanje (KVIS) namenjeno mladim ranjivim grupama stanovnika kroz individualne i grupne radionice i to je dobar način saradnje pojedinaca, škola, kompanija, civilnog sektora. Ovde su ljudi sa kojima želimo da nastavimo plodonosnu saradnju – Škola primenjenih umetnosti, Udruženje Roma Šapca, Sportski savez osoba sa invaliditetom, Žene Šapca, Udruženje mladih umetnika Kombinart i drugi“, rekla je Gordana Mandić Radosavljević, karijerna savetnica na programu „Znanjem do posla“ u Šapcu.

Događaj okupio predstavnike škola, udruženja, privatnih kompanija (Foto: Distrikt)

U isto vreme, istakla je, u ponudi je WBL program – praksa na radnom mestu.

„To je proces koji vodi ka tome da radnici ostvare svoja prava i da budu prepoznati na pravi način u kompanijama“, objasnila je karijerna savetnica i dodala da o proširenju mreže kontakata i korisnika postoje ozbiljni planovi, koji će biti realizovani u narednom periodu.

„Planiramo da se širimo izvan Šapca jer po programu pokrivamo region Mačve i Kolubare, tako da vas prepoznajemo kao potencijalne saradnike“, poručila je Mandić Radisavljević i zahvalila na odzivu predstavnicima kompanija, škola, organizacija civilnog društva i udruženja.

Uloga lokalnih partnera u programu „Znanjem do posla“ jeste da pružaju podatke o stanju na tržištu rada mladima u njihovim sredinama, kreiraju programe obuke na radnom mestu, daju praktične savete za razvoj karijere i profesionalnu obuku i pomažu kompanijama i nezaposlenima da se brže i lakše pronađu i upoznaju.

Svideo vam se tekst?