Drugi Festival jagoda održan je u Culjkoviću, selu nedaleko od Šapca. Cilj festivala je da promoviše Pocerinu poznatu po proizvodnji ovog voća u Srbiji. Organizatori su Mesna zajednica „Culjković“ i Turistička organizacija grada Šapca, a pokrovitelj manifestacije je Grad Šabac.
Njive pune berača, tako izgleda Pocerina tokom maja i juna. U ovom kraju gotovo da nema domaćinstva bez zasada jagoda.
– Potrebno je dosta jagoda. Za jelo, sokove, torte, džemove, sladolede, jogurt…Koliko jagode nam je potrebno, ne možemo ni da nabavimo – kaže Živana Rudhart.
Zbog toga su ovom kraju jagodi u čast priredili festival. A na Jagoda festu je i ona najveća i najteža.
– Najveća jagoda proizvedena je u porodici Vujković u selu Culjković. Rekorderka je 69 grama teška – ponosna je Snežana Vujković na svoje jagode.
U oštroj konkurenciji, mnogima omiljeno voće, našlo se u šlagu, na ražnjiću, u čokoladi, eurokremu, voćnom kolaču.
– Lagan je, prvo ide keks, šlag od gore, pa na kraju jagoda – otkriva recept svog kolača Tihomir Kostić.
Sazrele ispod planine Cer stižu čak do tržišta Rusije.
– Prepoznaje se naša jagoda po mirisu i kvalitetu. Bolja je nego jagode iz Turske, Grčke – tvrdi proizvođač Darko Stanarčić.
U to su se uverili svi koji zbog jagoda dolaze u ovaj kraj. Za njihov kvalitet garantuju vredni domaćini.
Prvim voćem ukrasili su svoje štandove, a Ninković Stanislava toliko se potrudila, da je odnela pobedu. Jagode iz domaćinstva Ninković, kako pobednica tvrdi, su i lekovite.
– Imamo jagode sa šlagom, sa čokoladom, torte od jagoda – kaže jedna od učesnica festivala.
Ovo slatko voće u Pocerinu je dovelo na stotine posetilaca, jer je zbog njihove jagode vredelo doći.