Дистрикт
Занимљивости

НАЈЈАЧА ЦУРА У ШАПЦУ – ИЗ БЕНЧА ПОДИЖЕ ДО 50 КИЛОГРАМА

На Државном такмичењу у пауерлифтингу у Спортском центру “Раковица” у Београду Јована Арнаутовић освојила је прво место у категорији до 84 килограма суб-јуниори до 18 година. У домеравању снаге учествовало је 80 такмичара, међу њима 20 жена.

Атипично за жене (Фото: Дистрикт)

Ако је, како многи спортисти тврде, дизање тегова из бенча мерило снаге, онда је Јована Арнаутовић веома снажна девојка. Стидљиво саопштава да у теретани подиже и по 50 килограма док вежба, а у одмеравању снаге са својим вршњакињама, на недавно одржаном такмичењу у Београду, завршила је као победница.

– Прво смо подизале по 30 килограма, па су неке девојке елиминисане. Онда по 35 и на крају 40 килограма, тако да сам ја успела да изборим победу – прича Јована и даље под утиском.

Диже 50 килограма без проблема (Фото: Дистрикт)

Пошто се у Шапцу нико не бави овим спортом, Јована је наступала за клуб из Трстеника, па се за такмичење припремала преко интернета.

– Ја сам се спремала за Државно првенство у обарању руке, али је мој тренер предложио да покушамо да се такмичимо и у овој дисциплини. Припреме су трајале месец дана и успела сам да изборим победу – прича Јована.

Једина у Шапцу (Фото: Дистрикт)

Међутим, ово није њена прва медаља у спорту несвојственом женама. Млада Шапчанка прошле године освојила је треће место у обарању руку на Светском првенству у Констанци у Румунији. Месец дана пре тога ослучила је да се бави тим спортом.

Трећа на свету у обарању руку (Фото: Дистрикт)

Наизглед стидљива и тиха, али ко се ухвати у коштац са Јованом углавном прође исто, јер ова шеснаестогодишњакиња са пола снаге обара руке цурама, али често и момцима, ако је изазову. Да се такмичи у овој дисциплине кренула је сасвим случајно, када су у школи организовали надметање, а учеснике наградили слободним даном. Од њене деснице тада су изгубиле све шабачке средњошколке, а онда је постала и најјача цура у граду Шапцу.

– Прво је било организовано такмичење међу шабачким школама и ја сам ту освојила прво место. Затим сам се пријавила на такмичење „Шабац стронг” и ту сам такође победила. Онда је било државно такмичење на ком сам заузела треће место – прича Јована, која је тада одлучила да почне да тренира.

На црту јој излазе и мушкарци (Фото: Дистрикт)

Док она ужива у овим спортским изазовима, вршњаци од ње зазиру.

– Њима то делује и необично и смешно. Не могу да верују да се девојка бави таквим спортовима – прича Јована.

Родитељи је подржавају јер је одабрала спорт који јој се свиђа.

– Ми је подржавамо, јер сматрамо да ће моћи увек да се заштити, а и момци ће на њу другачије гледати, тако да је ми подржавамо у томе – прича мајка Вера, која је и вози на такмичења.

За медаљу се припремала свега месец дана (Фото: Дистрикт)

У кући и на улици Јована је сасвим обична девојка. Иде у трећи разред средње Економске школе у Шапцу.
Следећи циљ је такмичење у обарању руку, чим се укаже прилика да окуша своју десницу.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима