Distrikt
Zanimljivosti

MOŽE I OVAKO – PRASE I KOTLIĆ U DVORIŠTU ZA PRVI MAJ

Ima i onih koji, uprkos policijskom času, nisu želeli da propuste tradiciju proslave 1. maja. Iako se ove godine nije moglo na planinu, gde obično provode praznik rada, prijatelji iz Jelenče kod Šapca u svom dvorištu ispekli su prase. Biće to poseban Prvi maj kog će se uvek sećati.

Nisu odustali od tradicije (Foto: Distrikt)

Dok se prasence okreće na ražnju, u kotliću se krčka gulaš. Jedino što se nije promenilo u odnosu na prošlu godinu je uranak i trpeza, a sve ostalo je drugačije. Pod maskama i u posebnim okolnostima slave Prvi maj, ali gozba ne izostaje.
– Tradiciju smo nekako i u ova teška vremena uspeli da ispoštujemo, spremili smo jedno prasence, malo kotlića. Po običaju uranili smo pre 5 časova jutros. Secka se luk, vatra se loži – priča Željko Krsmanović.

Prvi maj koji će se pamtiti (Foto: Distrikt)

Dok Željko kontroliše vatru, Slobodan je zadužen za gulaš. Poštuju sve mere zaštite, ali tradiciju ne napuštaju.
– Mora tako da bude svake godine, pa makar i u kućnim uslovima. Prethodnih godina smo se okupljali sa društvom u prirodi, ove godine je u užem krugu porodice – kaže Slobodan Alagić.

Prase i gulaš, dovoljno za praznik (Foto: Distrikt)

Dok se prasence skida sa vatre, gulaš je spreman za serviranje. Sledi ono zbog čega se, osim odmaranja, Prvi maj i slavi, istina ove godine uz posebne mere zaštite, socijalnu distancu i obavezno nošenje zaštitnih maski, koje se ne skidaju dok na red ne stigne specijalitet praznika.

Svideo vam se tekst?