Дистрикт
Друштво Магазин

МИТРОВАЧКИ БРИОНИ – НЕКАД ЈУГОСЛОВЕНСКА АТРАКЦИЈА, ДАНАС РАЈ ЗА ЕВРОПЉАНЕ

Сунце, прозирна вода, песак и хлад топола. Још у Југославији плажа у Сремској Митровици била је једна од најлепших у држави, па је, према тврдњама мештана, и самог Тита асоцирала на Брионе. Последњих година ово купалиште по садржајима, уређености и посети надмашује сва очекивања. Плажа на левој обали Саве код старе римске престонице, прочула се и међу Европљанима, који приликом обиласка Србије, обавезно посете митровачко море.

Бриони у Србији (Фото: Дистрикт)

Енглески, немачки, мађарски – баш као на приморју, обалом одјекују иностране фразе, довољне за споразумевање и импресије. Прво што овде примете Европљани јесу чиста вода и обала. Прија им зеленило које окружује реку, пуно простора за опуштање и мир, а с друге стране бројни садржаји за рекреацију.

Одбојка на песку (Фото: Дистрикт)

Одушевљени су и љубазношћу овдашњих људи и добром услугом околних кафића и ресторана.

Вода идеална за купање (Фото: Дистрикт)

О томе су слушали од својих српских пријатеља, а доласком овде уверили су се и лично.

–             Имам једну пријатељицу из Сремске Митровице и она ми је рекла за ову прелепу плажу. Много ми се свиђа овде. Волим комбинацију брзине и лаганог уживања – каже Марк из Немачке, мислећи на бројне скутере и глисере у води.

Мики из Аустрије са ћерком (Фото: Дистрикт)

Туристкињи из Аустрије допадају се гостопримство и лепота плаже, док је, каже кроз смех, мами мирис укусне хране дуж шеталишта.

–             Пре два дана дошли смо на камповање овде. Веома смо лепо дочекани. Питали смо како бисмо могли да се забавимо и упутили су нас на плажу. И добро је јер је овде веома лепо, супер место. Удобно је – каже Мики, док се под дрветом, у хладу опушта уз књигу.

Угоститељска услуга је потпуна (Фото: Дистрикт)

Они који не оду на море, немају за чим за жале. Овде летовање траје три месеца, а активности је много. Лежаљке, кабине за пресвлачење, тушеви, спортски терени за одбојку, кошарку и стони тенис, теретана на отвореном, љуљашке, клацкалице вртешке и остали елементи за најмлађе, све је доступно и бесплатно.

          –     Чули смо за ову плажу и дошли смо да видимо. Нисмо погрешили. На Аду не идемо, она стварно не може да се пореди са овим овде. Није гужва, има разних активности и све је јефтино – прича Марина Радаковић из Београда, док са другарицама игра одбојку на песку.

Лепше него на Ади (Фото: Дистрикт)

Плажа Бриони датира још из периода Краљевине Југославије, када је један мештанин оградио земљиште за плажу и насуо га песком. У послератним годинама ту је изграђен елитни ресторан „Плажа“, који је због доброг провода, музике, игранки и изврсне кухиње прозван Бриони. Према тврдњама старијих мештана, приликом Титове посете овом граду, он је прокоментарисао да је на митровачкој плажи „као на његовим Брионима“. Тако су ови Бриони постали југословенска атракција.

–             У мојој младости, једно педесет година уназад, саграђен је тај ресторан. За Митровицу је то био елитни ресторан и с обзиром да су Митровчани своју реку сматрали морем, а  омиљено летовалиште друга Тита су били Бриони, тај чувени ресторан прозвали су тако. Био је јако леп, угледан. По томе је име добила цела плажа – каже Митровчанка Мирка Сердар.

Ресторан по ком је плажа добила име (Фото: Дистрикт)

Митровчани годинама уназад улажу у своју плажу како би могли да понуде комплетну услугу. Од бетонских жардињера за цвеће до „Клупе за маме“ – поглед на шеталиште показује да је овде све испланирано до детаља.

–             Погледајте ову лепоту. Људи могу да уживају овде, а не морају ништа да плате. Тридесет година нисам живела у Митровици и стварно сам изненађена. Кад сам била млада, река и обала су били исти, али није било ових топола. Оне су порасле у последњих 20 година и праве изванредан хлад. Ових клупа и цвећа тада није било. Спасиоци, прва помоћ ту је све – истиче ова Митровчанка, којој је због унуке Ирине, најважнија безбедност.

Зато овде даноноћно раде чувари, ту су спасилачке и лекарске екипе, чак и пункт за имунизацију.

За сваког по нешто (Фото: Дистрикт)

Некад југословенска атракција, данас је рај за хиљаде посетилаца.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима