Distrikt
U fokusu

MAČVANSKI POLJOPRIVREDNICI OD DANAS MOGU DA OBRAĐUJU ZEMLJU U BOSNI

Nakon dvodnevnih protesta, poljoprivrednici iz Badovinaca koji imaju zemlju preko reke Drine, uspeli su da pređu granicu, kako bi obavili prolećne radove. Posle odobrenja Štaba iz Federacije BiH, traktorima su se uputili preko Pavlovića mosta do svojih parcela na levoj obali Drine. Ovo rešenje čekali su duže od mesec dana, od uvođenja vanrednog stanja, ali su sada zadovoljni jer veruju da će uspeti da završe poslove koji više ne mogu da čekaju.

Duže od mesec dana čekaju ovu odluku (Foto: Distrikt)

U današnjoj višesatnoj blokadi puta prema Pavlovića mostu učestvovalo je više od 50 poljoprivrednika sa mehanizacijom, koji su proteklih mesec dana pokušavali da dobiju dozvolu za prelazak. Država Srbija omogućila im je prelazak preko granice, ali se čekalo na dozvolu iz Bosne.
Srpska strana donela je odluku da se meštanima koji žive u pograničnom području omogući prelazak, a tokom jučerašnjeg dana i Štab Republike Srpske ukinuo je karantin za državljane koji prelaze granicu da bi obradili zemlju. Međutim, u međuvremenu stiglo je obaveštenje da je za tu odluku nadležna Federacija Bosne i Hercegovine, što je ponovo obeshrabrilo poljoprivrednike.

Celi Badovinci krenuli u protest (Foto: Distrikt)

Bosanski mediji su preneli da su u Federaciji odobrenje doneli danas, a u popodnevnim satima zvanična potvrda stigla je i u Mačvu.

Svideo vam se tekst?