Distrikt
Društvo Zanimljivosti

MAČVANI IZVUKLI DRINSKI MONOKSIL IZ 18. VEKA

Meštani Badovinaca iz reke Drine izvukli su monoksil – jednodelni čamac, napravljen od drveta starog 600 godina. Hrastovo deblo, izdubljeno pre otprilike tri veka, nekada je kao deo plovne vodenice ovdašnjem stanovništvu obezbeđivalo hleb, a sada će, nakon konzervacije, biti izloženo kao vredan istorijski eksponat.

Izvlačenje je trajalo nekoliko dana (Foto: Distrikt)

Jedan od meštana, koji je naišao na pozamašno deblo nasukano na rečni sprud, u mislima je već video par kubika drva za zimu.

– I onda sam video ovaj deo zadnji, i shvatio da to nije trupac, da je to neki čamac – kaže Živorad Rokić iz Badovinaca.

Krenuo je da ga izvlači, ne sluteći šta je ispod šljunka.

– Stavio sam dva španera i podigao sa velikim utovarivačem na Drini – priča.

Monoksil dug 11 metara (Foto: Distrikt)

Stručnjacima je odmah bilo jasno da se radi o monoksilu, odnosno izdubljenom komadu hrastovog trupca.

– Monoksil ispred kog se nalazimo je star oko 600 godina, samo stablo potiče iz polovine 15. veka, znači iz perioda srpske despotovine. Stablo je oboreno polovinom 18. veka i od njega je napravljen tumbas – objašnjava istoričar Branislav Stanković.

Dug je oko 11 metara, a obim osnove je oko 3 metra.

–             Zadnji deo tumbasa je bio zatvoren drvenim delom, koji je bio sastavljen sa takozvanim metalnim žabicama – kaže istoričar.

Delovi spojeni jednostavnim mehanizmom (Foto: Distrikt)

Služio je za rad vodenica kojih je u to vreme bilo na desetine na Drini. Vodenica je stajala na dva tumbasa iste veličine i u zavisnosti od nivoa reke primicala se i odmicala od obale.

Sada je ispred Živoradove kuće gde privlači pažnju meštana i prolaznika.

– Meštani ne znaju šta je to, već me je nekoliko njih pitalo da seckaju u drva.

Ipak njegova sudbina neće biti takva jer je plan da se postavi u Etno-parku „Sovljak“, nedaleko odavde, kao vredan eksponat i svedok vremena u kom je, kao deo vodenice, othranio čoveka.

Svideo vam se tekst?