Дистрикт
Друштво

КАТАРИНИНЕ „ХОБОТНИЦЕ“ ПРВА УТЕХА БЕБАМА

Шапчанка Катарина Вулетић Свинарчук (30) свестрана је мама две девојчица, па поред тога што професионално слика иконе и активнo подучавa младe мајкe успешном дојењу деце, она хекла амигуруми, као и играчке „хоботнице чудеснице“ – намењене превремено рођеним бебама. Мајчинство јој прија и мотивише на племенитост, а нада се да ће својим ручним радом ускоро бити у прилици да помогне и другим мајкама у Шапцу.

Хеклање јој прија, а помаже и другима (Фото: приватна архива)

Као и многе жене широм света, и њу је заинтригирала најпознатија јапанска техника хеклања, а играчке настале захваљујући оваквој изради оригиналан су поклон за децу.
– Амигуруми сам почела да учим пре две године. Хтела сам својој кћерки да направим играчку за празнике, јако ми се свидело како изгледа. Прилично је једноставно – за почетак је довољно да се зна обичан год. Пратила сам неке туторијале, требало ми је недељу, две за прву играчку, у почетку сам, наравно, грешила, а после је било лакше. Важна је прецизност при спајању делова тела, а облици и боје се могу комбиновати по жељи – објашњава Катарина.

Амигуруми играчке прави су хит у свету (Фото: приватна архива)

Успешно је савладала ову технику, па сада поклања, али и продаје ове симпатичне играчке. На Фејсбук страници „Мaма Совa“ излаже своје радове, а поруџбина је све више. Цена зависи од величине и сложености играчке, уложеног труда и материјала, који мора да буде што квалитетнији.
– Углавном радим са памуком јер је најбољи и најбезбеднији за бебе, мада може да се ради од акрила, ако неко жели. Пуњење је антиалергијско, што је јако важно – прича она.

Хоботнице чудеснице за срећнији почетак (Фото: приватна архива)

Пре више од годину дана почела је да донира играчке за незванично Удружење „Хоботнице чудеснице“. Пројекат помоћи превремено рођеним бебама помоћу хекланих играчака хоботница –чудесница, настао је 2013. године и веома је популаран у земљама Евроспке уније. Прве хоботнице направила је медицинска сестра у Данској, а пракса коришћења ових необичних многоногих „заштитника“, захваљујући овом Удружењу, заживела је и у нашој земљи.

Ове специјалне играчке праве се прописаним стандардима (Фото: приватна архива)

Активности удружења подељене су тако да део чланица донира конац, а друге доприносе својим радом. Оне не штеде своје време да помогну другима.
– Другарице ми шаљу конац, ја хеклам. До сада сам урадила око педесетак играчки. У току друге трудноће имала сам времена да мало више радим – каже млада мама две девојчице.

Раде се од памука, а стерилизација се врши у болници (Фото: приватна архива)

Блиски додир са овим платненим играчкама бебе подсећа на аутентичну средину мајчиног стомака и то их умирује, па је и опоравак извеснији.
– Хоботнице имају позитиван утицај на бебу. Превремено рођене бебе у инкубатору су нервозне, вуку, чупају брауниле, које им вероватно сметају. Кад се ухвате за крак хоботнице осећају као да су се ухватили за пупчаник, па имају осећај да су још увек у стомаку. Повољно утичу на бебин развој и ранији излазак из болнице. Хоботница иде са бебом кући, као играчка и нека врста успомене. Радимо и ћебиће, капице, чарапице, да им буде што удобније – каже.

Деца, а и одрасли обожавају обожавају Катаринине играчке (Фото: приватна архива)

Већина болница у Србији прихватила је Хоботнице чудеснице као медицинско средство са циљем што лакшег и бржег опоравка бебе. Искуства и све у вези са потребама слања играчака ове хумане жене деле на Фејсбук групи „Хеклане хоботнице за превремено рођене бебе“.
– Скоро све болнице у Србији прихватиле су овај програм, а проширило се и у Хрватској и БиХ. Контакт се свакодневно одвија на Фејсбуку, преко наше групе и странице. Координатор за све градове је Слађана Потић, медицинска сестра у пензији из Панчева. Она је задужена за расподелу материјала, прегледање квалитета хоботница и слање будућим малим власницима – прича Катарина.

Довољне су спретне руке и мало маште (Фото: приватна архива)

Све хоботнице се мере, контролишу, а ако величином одступају од прописаног стандарда, шаљу се деци оболелој од рака, или неких других болести као играчке, тако да све остаје у овом хуманом кругу.

Најбољи дечији пријатељи (Фото: приватна архива)

Маме Шапчанке се већ распитују за прве бебине хеклане другаре, а Катарина се нада да ће и у нашој болници овај програм ускоро заживети.
–Тренутно чекамо одобрење Шабачке болнице. Предала сам захтев, надамо се да ће ускоро доћи до реализације. Начелници неонатологије и породилишта су већ одобрили, чека се потпис директора да би се хоботнице и пропратна опрема унели у болницу. Јако мале бебе из Шапца се шаљу за Београд, па је добро да хоботницу ставе са бебом која путује, као неку врсту утехе. Ако беба није добила играчку у болници, често пошаљемо на кућну адресу кад изађу – каже она.

Може да направи све што замислите (Фото: приватна архива)

Ова вредна мама је од хеклања, као вида хобија и опуштања, напредовала до вишег стадијума племенитости и хуманости. И поред породичних обавеза за малишане у невољи свакодневно хекла многокраке другаре, који ће улепшати њихове прве дане упознавања са светом.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима