Distrikt
Zanimljivosti U pokretu

KAKO JE JAPANSKA JABUKA ZAVRŠILA NA ČAVIĆU

Iako naše voće ne može ništa da zameni, srpska klima pogoduje i retkim voćnim vrstama koje nisu tipične za ove krajeve. Na tržištu se mogu nađu sadnice Kaki – Japanske jabuke, kivija i Sibirskog limuna. Oni uporniji, poput Momčila Ivanovića, uspeli su da proizvedu plodove, ali se to za sada uglavnom svodi za ličnu upotrebu.

Ovogodišnji rod (Foto: Distrikt)

Teško je poverovati da na Čaviću rađa Kaki jabuka. To dokazuje Momčilo Ivanović u čijem dvorištu se sve do prvog snega rumene plodovi japanske jabuke. Golo stablo ne odaje utisak da je u pitanju nepoznata voćna vrsta, ali plodovi boje pomorandže u obliku paradajza otkrivaju da je reč o voću koje se kod nas retko može videti, osim u piljarnicama i marketima.

Kaki jabuka je po obliku slična paradajzu, a po boji pomorandži (Foto: Distrikt)

Momčilo je sadnice dobio pre 20 godina od prijatelja iz Crne Gore. Odlučio je da posada i voćka se primila.

– Moja supruga obožava ovo voće. Kad sam video kako sa zadovoljstvom jede, odlučio sam posadim. Rađa svake godine, a plodovi trpe i mrazeve, pa ih beremo pred prvi snage da bi što duže bili na drvetu – priča.

Momčilo je zadužen za berbu (Foto: Distrikt)

Jednom su, 2014, izmrzle ali su se obnovile, pa sada ubira plodove voća tipičnog za Japan. Veoma je sladak, bogat vitaminom A, obiluje taninima i pektinima. Plod se jede kada potpuno sazri i omekša kao kao mušmula.

-Prepolovi se kašičicom i onda se jede meso. Dok plod ne bude mekan, ukus je opor u nedozrelim plodovima. Međutim, događalo se da moji prijatelji dođu, pomisle da je jabuka, uberu i zagrizu, ali čim probaju, oni bace jer nezreli plod je vrlo opor i neukusan – priča Momčilo.

Jede se kad je meka kao mušmula (Foto: Distrikt)

Tik do nje je kineska urma, iglica ili žižula koja se kod nas retko sreće. Veoma je trnovita, a plod nalik šipurku.

-Cveta jako kasno, u junu. U oktobru sazreva. U početku je plod zelen, onda bledo žut a na kraju, kada je već smežuran, braon boje. Koristi se za sokove, džemove i za spravljanje rakije – priča sportski radnik u penziji.

Žižula uspeva na Čaviću (Foto: Distrikt)

Momčilo kaže da se mnogi iznenade kada vide, a za njih, koji dobro poznaju domaće voćne vrste, ovaj eksperiment smatraju veoma uspešnim.

Svideo vam se tekst?