Distrikt
Društvo Zanimljivosti

JUNACIMA SVOGA DOBA UČENICI ŠABAČKIH ŠKOLA DOČARALI DUH JAPANA

U organizaciji Kluba prijateljstva Šabac-Fudžimi, u Centru za stručno usavršavanje, otvorena je izložba učeničkih likovnih radova na temu japanskih animiranih i strip junaka, kojoj su prisustvovali i predstavnici Ambasade Japana u Srbiji. Raskošnim talentom i odličnim poznavanjem simbola popularne kulture Japana, šabački osnovci i srednjoškolci dočarali su duh ove daleke zemlje u svom gradu.

Izloženo je oko 200 radova (Foto: Klub prijateljstva Šabac-Fudžimi)

Nekada Diznijevi, danas anime i manga junaci. Poput njihovih vršnjaka širom Srbije, i učenici šabačkih škola, uživaju u japanskoj muzici, filmovima, stripovima. To su i pokazali neočekivano velikim brojem radova, od kojih su izloženi samo najbolji.

– Ovu godinu smo započeli izložbom likova iz Manga-stripova na kojoj je izloženo 200 radova učenika iz šabačkih i osnovnih škola. Izložbu možete pogledati do kraja nedelje u Trening-centru na Letnjikovcu – kaže Dragana Petrović, japanolog i sekretar Kluba.

Otvaranju prisustvovali predstavnici Ambasade Japana (Foto: Klub prijateljstva Šabac-Fudžimi)

Talenat učenika i interesovanje za njihovu kulturu, svojim prisustvom podržali su i predstavnici Ambasade Japana, koji već godinama neguju prijateljske odnose gradova pobratima. Upravo šabačka deca uskoro će preneti pozdrave drugarima u zemlji izlazećeg sunca.

– U budućnosti se nadamo razmeni učenika na relaciji Srbija-Japan, tako da redovno u aktivnosti Kluba uključujemo školsku decu – istakla je Petrović.

Prijateljstvo dugo 40 godina (Foto: Klub prijateljstva Šabac-Fudžimi)

Oni su se potrudili da što bolje predstave sebe i svoju školu, ali su pre svega uživali u razmeni iskustva i stekli nova poznanstva.

– Volim da crtam, a, takođe, obožavam japansku i korejsku muziku, čitam njihove stripove. Na otvaranju izložbe upoznala sam zanimljive ljude – rekla je Milica Simić iz Medicinske škole.

Za trud dobili i nagrade (Foto: Klub prijateljstva Šabac-Fudžimi)

Klub prijateljstva Šabac-Fudžimi osnovan je pre 17 godina radi bolje saradnje sa Fudžimijem, gradom sa kojim je Šabac pre tačno četrdeset godina sklopio pobratimstvo. Značajan jubilej ove godine biće obeležen brojnim manifestacijama u saradnji sa institucijama grada.

Svideo vam se tekst?