Дистрикт
Друштво Занимљивости

ЈУНАЦИМА СВОГА ДОБА УЧЕНИЦИ ШАБАЧКИХ ШКОЛА ДОЧАРАЛИ ДУХ ЈАПАНА

У организацији Клуба пријатељства Шабац-Фуџими, у Центру за стручно усавршавање, отворена је изложба ученичких ликовних радова на тему јапанских анимираних и стрип јунака, којој су присуствовали и представници Амбасаде Јапана у Србији. Раскошним талентом и одличним познавањем симбола популарне културе Јапана, шабачки основци и средњошколци дочарали су дух ове далеке земље у свом граду.

Изложено је око 200 радова (Фото: Клуб пријатељства Шабац-Фуџими)

Некада Дизнијеви, данас аниме и манга јунаци. Попут њихових вршњака широм Србије, и ученици шабачких школа, уживају у јапанској музици, филмовима, стриповима. То су и показали неочекивано великим бројем радова, од којих су изложени само најбољи.

– Ову годину смо започели изложбом ликова из Манга-стрипова на којој је изложено 200 радова ученика из шабачких и основних школа. Изложбу можете погледати до краја недеље у Тренинг-центру на Летњиковцу – каже Драгана Петровић, јапанолог и секретар Клуба.

Отварању присуствовали представници Амбасаде Јапана (Фото: Клуб пријатељства Шабац-Фуџими)

Таленат ученика и интересовање за њихову културу, својим присуством подржали су и представници Амбасаде Јапана, који већ годинама негују пријатељске односе градова побратима. Управо шабачка деца ускоро ће пренети поздраве другарима у земљи излазећег сунца.

– У будућности се надамо размени ученика на релацији Србија-Јапан, тако да редовно у активности Клуба укључујемо школску децу – истакла је Петровић.

Пријатељство дуго 40 година (Фото: Клуб пријатељства Шабац-Фуџими)

Они су се потрудили да што боље представе себе и своју школу, али су пре свега уживали у размени искуства и стекли нова познанства.

– Волим да цртам, а, такође, обожавам јапанску и корејску музику, читам њихове стрипове. На отварању изложбе упознала сам занимљиве људе – рекла је Милица Симић из Медицинске школе.

За труд добили и награде (Фото: Клуб пријатељства Шабац-Фуџими)

Клуб пријатељства Шабац-Фуџими основан је пре 17 година ради боље сарадње са Фуџимијем, градом са којим је Шабац пре тачно четрдесет година склопио побратимство. Значајан јубилеј ове године биће обележен бројним манифестацијама у сарадњи са институцијама града.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима