Distrikt
Zanimljivosti

IZRONILI NAŠ NEMAR IZ TABANOVAČKIH JEZERA


Oko stotinu ronilaca iz Šapca i regiona, predvođeni Spasilačkim društvom „Zaslon“, očistili su popularno kupalište Šljunkara u Tabanoviću.

Ekipa ronilaca koja je očistila Šljunkaru (Foto: Distrikt)

Sa priobalnog dela iz zelene oaze izvadili su stotine kilograma otpada i smeća.

-Ovo je naša peta akcija. Na ideju smo došli povođeni brigom o životnoj sredini. Svake godine čistimo naša lepa jezera želeći da ih sačuvamo od nesavesnih građana – rekao je Marko Jovanović iz Spasilačkog društva „Zaslon“ Šabac.

Izvadili veliku količinu smeća iz vode (Foto: Distrikt)

Jedan od ciljeva je i da demistifikuju priče o ovim jezerima.

– Stalno slušamo da se na dnu jezera nalaze somovi teški i po 200 kilograma. Međutim, mi ih nikada nismo videli, tako da građani mogu biti sasvim bezbrižni – tvrdi ronilac inicijator ove akcije.

Popularno kupalište (Foto: Distrikt)

Oko 600 posetilaca pratilo je ovaj događaj, što govori u prilog činjenici koliko su Tabanovanovačka jezera omiljena građanima.  

Oni su dali svoj doprinos (Foto: Distrikt)

U zelenoj oazi skrivenoj od prolaznika, na površini od 24 hektara, prostiru se tri jezera. Netaknuta priroda, podvodni izvori čiste vode, mir i tišina ovde dovode kupače iz Šapca i Sremske Mitrovice.

Omiljeno izletište (Foto: Distrikt)

Jezera čija se dubina procenjuje i do desetak metara nastala su nakon eksploatacije šljunka. Kada je iskopavanje napušteno, sedamdesetih godina prošlog veka, podzemne vode drinske žice, prodrle su i iskopane uvale napunile čistom i svežom vodom.  

Svideo vam se tekst?