Дистрикт
Занимљивости

ИЗРОНИЛИ НАШ НЕМАР ИЗ ТАБАНОВАЧКИХ ЈЕЗЕРА


Око стотину ронилаца из Шапца и региона, предвођени Спасилачким друштвом „Заслон“, очистили су популарно купалиште Шљункара у Табановићу.

Екипа ронилаца која је очистила Шљункару (Фото: Дистрикт)

Са приобалног дела из зелене оазе извадили су стотине килограма отпада и смећа.

-Ово је наша пета акција. На идеју смо дошли повођени бригом о животној средини. Сваке године чистимо наша лепа језера желећи да их сачувамо од несавесних грађана – рекао је Марко Јовановић из Спасилачког друштва „Заслон“ Шабац.

Извадили велику количину смећа из воде (Фото: Дистрикт)

Један од циљева је и да демистификују приче о овим језерима.

– Стално слушамо да се на дну језера налазе сомови тешки и по 200 килограма. Међутим, ми их никада нисмо видели, тако да грађани могу бити сасвим безбрижни – тврди ронилац иницијатор ове акције.

Популарно купалиште (Фото: Дистрикт)

Око 600 посетилаца пратило је овај догађај, што говори у прилог чињеници колико су Табановановачка језера омиљена грађанима.  

Они су дали свој допринос (Фото: Дистрикт)

У зеленој оази скривеној од пролазника, на површини од 24 хектара, простиру се три језера. Нетакнута природа, подводни извори чисте воде, мир и тишина овде доводе купаче из Шапца и Сремске Митровице.

Омиљено излетиште (Фото: Дистрикт)

Језера чија се дубина процењује и до десетак метара настала су након експлоатације шљунка. Када је ископавање напуштено, седамдесетих година прошлог века, подземне воде дринске жице, продрле су и ископане увале напуниле чистом и свежом водом.  

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима