Дистрикт
Занимљивости

ИВАН КОНСТРУИСАО СПРАВУ КОЈА ПОДМЛАЂУЈЕ, ИСПРАВЉА КИЧМУ И ВИД

И док припаднице лепшег пола, у потрази за еликсиром младости покушавају да се подмладе користећи све предности савремене медицине, један Лозничанин осмислио је врло једноставну справу која, између осталог, подмлађује. Наставник техничког образовања, Иван Старчевић из лозничког места Ступница, конструисао је обртни сто који је помогао многим његовим пријатељима да излече бројне тегобе.

Обртко је излечио многе Фото: Ј. Губелић)

Наиме, уз помоћ ове справе коју је назвао „обртко“, скоро деценију и по решава комшијама и познаницима проблеме са кичмом, притиском, видом.
Обртни сто налик оном за вежбање у теретани Иван је конструисао сам, желећи пре свега да поправи своје здравље. Принцип по ком функционише је врло једноставан, а заснива се на истезању целог тела. Када се ноге причврсте на дну, а тело постави у супротан положај, тако да глава виси, третман може да почне. Све остало урадиће закони природе.

-Овде постоје два ваљка за која се ноге причврсте, односно забраве, тако да не постоји могућност да се исклизне без обзира колико особа има килограма. Затим, тежином сопственог тела клупа се нагне, тако да тело виси. Односно, глава вам је окренута надоле, а ноге остају причвршћене на врху клупе. Овако можете три пута на дан, по неколико минута да висите, или како коме одговара. Када се истежете тако, приметићете да ће вам се многе ствари поправити у животу – објашњава Иван.

Нставник техничког главни конструктор (Гото: Ј. Губелић)

За то свакодневно добија потврде од бројних муштерија, и то пуних 14 година. Обртко је помагао и младима и старима, који су углавном имали тегобе са кичмом, притиском, видом.

-Ово је, заправо, обратни сто. Ми смо га назвали обртко јер се обрће. Ако неко има проблем са кичмом без проблема решава се тог бола. Међутим, показало се да он помаже и код других проблема. Висок притисак, низак притисак, крива кичма код деце у периоду када расту, а кичма не може да испрати наглу промену висине. Имали смо у селу случај девојчице која је користила овај третман у периоду када јој је кичма почела да се криви и врло брзо се уверила у резултате. Ако неко тешке послове ради, као наш комшија каменорезац, ово је идеална справа. Он годишње по две недеље није могао да ради, а сада тих проблема више нема. Двојица мојих колега дошли су савијени до земље. Истезали су се овде један дан а следећег су нормално ишли на посао – прича конструктор ове справе.

Тело може да се окрене и на стомак /Фото: Ј. Губелић)

Још је Хипократ, отац медицине, први поставио пацијента да виси са мердевина наглавачке, везаних стопала и колена, ради оног што се данас зове спинална тракција, то јест истезање кичме. Иван није спавао све док није направио сто за који је чуо да може да помогне. Овај наставник техничког искористио је искуство и знање и тако сам конструисао обртка.
-Ја сам на ту идеју дошао пре 14 година, када сам и направио овај сто. Видео сам да постоји нешто у свету, а гледао сам и шта су људи раније радили код проблема са кичмом. Стављали су мердевине, а на њих људе који су висили. Уосталом, тако смо се и ми играли када смо били мали. Попнемо се на дрво и висимо. То нам је помагало да правилно израстемо. Моја кћерка је тада била седми разред и ја сам желео да и она проба овај сто. То смо сви користили, деци је било интересантно, а за ових 14 година смо се уверили да је ово корисна ствар – објашњава задовољан својим изумом.

Обртко поправља вид и решава проблеме са кичмом (Фото: Ј. Губелић)

Ову справу, како на леђима, тако и на стомаку, може да користи свако, осим људи који су имали операцију кичме.
-Ако је неко искусан, док овако висите, може да вам прегледа кичму. Може да се утрља и кантарионово уље. Могуће је окретање и на стомак, дејство је подједнако – објашњава.

Правио је Иван и другима, али и помагао да се излече на овај начин. Савете даје бесплатно сваком ко пожели да има свој обртни сто.

Иван сада трага за савршенијим решењем (Фото: Ј. Губелић(

Међутим, инверзиона терапија није непозната, као ни њена благотворна дејства, а управо то је он искористио као идеју да помогне себи и својим пријатељима. Штете, каже нема, али не треба имати ни превелика очекивања.
-Добробит је за организам, за кичму која се истеже, затим, срце се одмара јер му је лакше да пумпа крв у мозак. Побољшава се вид и слух. Наравно, не треба сада очекивати да се реше сви здравствени проблеми. Некима то неће ништа значити, али у случајевима од преко 90 одсто сигурно помаже – прича.

Третман се изводи по слободној вољи (Фото: Ј. Губелић)

Неки ову методу препоручују јер сматрају да смањује ефекат старење што потврђује и наш саговорник. Он сада трага за савршенијим обртним столом и управо га конструише верујући да свака справа мора да има свој новији и савршенији модел.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима