Distrikt
Društvo U fokusu

I STRANCI SHVATILI DA JE POSAVINA STVORENA ZA VOĆE

Vlasnik italijanske kompanije Verdi fashion international, poznati proizvođač obuće koji posluje u Koceljevi i Ubu, pre pet godina započeo je i proizvodnju voća u našoj zemlji. Danas na 52 hektara u Skupljenu i Ubu sa domaćim partnerima proizvodi šljivu, dunju, lešnik, a iz godine u godinu proširuje površine pod voćem.

Sve se rado uz pomoć stručnjaka

Na putu za Jalovik, gde se u proleće pruža neverovatna panorama, tog dana zastao je Vladimir Mijatović. Ekonomista po struci, video je plantaže pod voćem, šansu za razvoj Posavotamnave i dobru ekonomsku računicu kroz par godine. Ideju je izložio partnerima iz Italije čije poslove oko proizvodnje obuće vodi u ovom delu Srbije i oni su je jednoglasno podržali. Uz pomoć ovdašnjih partnera obnovili su podigli nove zasade voćnih kultura. 

-Imamo 16 hektara pod lešnicima. Ovaj zasad od još 16 hektara je pod šljivom dunjom i višnjom. Imamo novi zasad šljive od devet hektara  i imaćemo od proleća novi zasad dunje na osam hektara – kaže Vladimir Mijatović, generalni direktor VERDI GROUP i dodaje da su odnedavno podigli hidroponični sistem za proizvodnju maline za koju smatra da je sadašnjost a ne  budućnost u našoj zemlji.

Niču novi zasadi voća

To je slika u kojoj su savremeni zasadi, uz navodnjavanje i svu potrebnu agrotehniku, kako bi ovde rađalo najbolje voće. Da je ovo bio dobar izbor pokazalo se u praksi, a dragocena su bila iskustva saradnika.

-Daću primer mog saradnika koji vodi poljoprivredni sektor u našoj kompaniji koji je rekao da je odluka da pre dvadeset godina zasadi lešnik bila najbolja odluka u o životu. Realno gledano, od jednog hektara lešnika, uz sve ulaganje i rad, jedna porodica može pristojno da živi – kaže.

Područje stvoreno za voće

Do te računica došao je i Vladimir kada se sa svojim partnerima upustio u ovaj posao. Iako je potrebno ulaganje i briga o proizvodnji i plasmanu, ovaj posao za sada ide dobro.

– Ja volim nove izazove. Bio sam oduševljen prilikom da naučim nešto novo u životu. Onda sam uz pomoć stručnih ljudi koji se zajedno sa mnom bave poljoprivrednom sektoru dosta naučio i želim da naučim još više – kaže Vladimir kome je ovo bio prvi susret sa poljoprivredom.

Sada je u planu proširenje proizvodnje i novi zasadi u srcu Posavotamnave.

Svideo vam se tekst?