Distrikt
Društvo

GENIJALCI KOJE RODITELJI NE TERAJU DA UČE

Za razliku od mnogih đaka kojima fizika i matematika zadaju glavobolju, ima i onih koji zbog ovih predmeta na časove idu vikendom i za vreme raspusta.  Zbog ovih predmeta u šabačku Školu fizike i programiranja „Foton“, koja je otvorena sa ciljem stvaranja vanškolskog osnovnog i naprednog programa fizike i programiranja prilagođenog deci osnovnih i srednjih škola, dolaze učenici iz cele Srbije. Zbog toga su oni osvojili više do 200 nagrada i medalja na državnim i internacionalnim takmičenjima.

Mladi genijalci (Foto: J. Gubelić)

U učionici na drugom spratu Navipove zgrade, klupe složene u dva reda popunjene su do poslednjeg mesta, kao da je po sredi redovna nastava. Međutim, nije. Školska radna nedelja završena je u petak, a oni, i pored toga što je subota, samoinicijativno idu u školu. Naizgled, oni su sasvim obični srednjoškolci. I imaju istu ljubav.
„ Fizika!“, odgovaraju kao iz topa, a neki dodaju matematiku i programiranje, jer ne mogu da se odluče šta više vole.

Nikola Spasić po znanje dolazi čak iz Aranđelovca ( Foto: J. Gubelić)

Zbog fizike i matematike po znanje u školu „Foton“ dolaze đaci iz cele Srbije, a gimnazijalac Nikola Spasić čak iz Aranđelovca.
– Ne znam tačno koliko sati putujem do Šapca, posebno sada kada je sneg i loše vreme, ali verujte mi da se svaki minut koji provedem ovde isplati. U ovoj školi učim ono što volim i nije mi teško – odgovara sa osmehom.
To su Nikola Spasić i Dušan Beguš dokazali nedavno na  Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Bocvani, gde su u šestočlanoj  ekipi iz Srbije osvojili bronzanu medalju u konkurenciji najpametnijih vršnjaka u znanju iz fizike, hemije i biologije iz celog sveta.
– To je za mene bilo odlično iskustvo. Velika je privilegija upoznati one koji će jednoga dana kada porastu predstavljati novu generaciju naučnika – ističe Nikola.

Dušana Beguša profesori u šali zovu „tri u jedan“ – Tesla, Pupin, Milanković (Foto: J. Gubelić)

Dušanu Begušu, mladom genijalcu iz Šapca, a sada učeniku Matematičke gimnazija u Beogradu, ova medalja bila je cilj, kao i sve prethodne.  Od petog do osmog razreda učestvovao je na 71 takmičenju i osvojio 64 prva mesta, što je impresivan rezultat za jednog petnaestogodišnjaka. U svetu ovog zaljubljenika u fiziku, algebru i geometriju nikada nije dosadno, a u osnovi njegovog uspeha je strast prema znanju i nauci.  Ovaj mali/veliki naučnik nema vremena za predah od nagrada –dobitnik je priznanja  Fondacije Dragice Nikolić za najbolje učenike u Srbiji, za šta je odavno prekvalifikovan. Prvi matematički uspesi počeli su u nižim razredima osnovne škole, a kasnije su se nizala takmičenja iz gotovo svih predmeta – engleski, srpski, geografija, biologija, matematika, fizika, hemija, programiranje, pa čak i šah:
– Fizika je lepa. Sve pojave u prirodi mogu da se promatraju kroz fiziku. Ona daje konkretne odgovore. Ovde se vidi da svaka pojava može da se posmatra i objasni na jednostavan način. Ja fiziku volim i učim sa zadovoljstvom i mogu da vežbam dok me ne zaboli glava. Obično mi roditelji uzmu knjigu iz ruke – priča kroz smeh mladi genijalac koga profesori u šali zovu „tri u jedan“ – Tesla, Pupin i Milanković.

Na časove dolaze vikendom i za vreme raspusta (Foto: J. Gubelić)

U školi „Foton“ ne broje nagrade osvojene na okružnim i opštinskim takmičenjima. Na državnim su osvojili oko 200  i 11 medalja na internacionalnim olimpijadama. Mnogima teško i da prebroje, a njima je svaki zadatak izazov.
– Mi smo kao i sva druga deca. Imamo neka svoje interesovanja.  Mislim da niko ne treba da se stidi što voli da uči. Ja se trudim da svakog dana vežbam bar po sat-dva – kaže Jovana Gavrilović, učenica Šabačke gimnazije.
Oni su učili i tokom praznika. Dobijali su domaće zadatke i rešavali ih sa lakoćom, kao što to rade svakog vikenda u školi koja stvara talente.
– Nama je interesantno da rešavamo zadatke i vežbamo fiziku i matematiku. Naravno da i mi idemo napolje, izlazimo u grad, družimo se kao i sva druga deca, ali su ovi predmeti sastavni deo našeg života, nešto što volimo i u čemu uživamo dok učimo – kaže Kristina Vidaković.

Za sebe kažu da su kao i sva druga deca (Fotot: J. Gubelić)

Neki su ovde od šestog razreda, kao Marija Novaković koja se više puta dokazala na takmičenjima.
– Nisam brojala medalje, ali sam se svake godine takmičila i osvajala nagrade. Ponosna sam na profesore i svoje drugare sa kojima se razumem po pitanju izbora predmeta. Osnova uspeha je u tome da se uči, redovno vežba, a jedan od preduslova su i dobri profesori koji će umeti da prenesu znanje – kaže Marija Novaković, učenica Šabačke gimnazije.

Profesor Goran Stanojević uči ih fizici i životu (Foto: J. Gubelić)

Upravo od profesora Gorana Stanojevića dobijaju znanje za kojim teže. Osim toga on ih uči fizici i životu. Njegova i misija Goranovih kolega je da pomognu  deci da izgrade dobru osnovu iz fizike i logičkog zaključivanja,  da podignu samopouzdanje i stvore ljubav prema nauci i učenju koje će trajati tokom čitavog života.
– Rad sa decom je divan. Oduševljen sam kada vidim da deca žele da uči i tada ne možete da ih uskratite za ono po šta su oni došli, a to je znanje. Ja se trudim da im pokažem koliko je važno da nauče da postavljaju pitanja i da ne odustaju dok ne dobiju odgovore. Onda u jednom trenutku videte kako deca počinju sama da daju odgovore na pitanja koja su postavili. To je znak da ste uspeli a da su oni naučili logički da zaključuju i da sami mogu da pronađu odgovore. To je znak da će uspeti – kaže profesor Goran  Stanojević, osnivač Škole fizike i i programiranja „Foton“, gde se radom u malim grupama otkrivaju jednostavnost i lepota fizičkih zakona a kroz rešavanje problema iz programiranja deca razvijaju algoritamski i logičan način razmišljanja.

Nagrade i priznanja ne broje (Foto: J. Gubelić)

Tako će ovi mladi genijalci uspeti u svojoj misliji – da osvoje nova znanja a svoje porodice i okruženje učine ponosnim na njihov uspeh.

Svideo vam se tekst?