Дистрикт
Магазин

СЛАВИЦА ПРАВИ БУРГЕРЕ БЕЗ МЕСА, ПАЛАЧИНКЕ БЕЗ БРАШНА, ШЕЋЕРА, ЈАЈА И СВЕ ЈЕ ПРЕУКУСНО

Шапчанка Славица Илић не само да користи већ и производи сирову веганску храну и сокове. Њена пословна идеја награђена је на конкурсу Фондације “Траг” и тако је набавила потребне апарате за производњу сирове биљне хране и започела сопствени бизнис.
Славица је своју малу радњу у Шапцу отворила у априлу 2017. године и ту прави здраве и веома укусне оброке без пржења и печења на високим температурама. Каже да сваког дана све више људи долази по ручак без меса или по слаткиш без шећера, јаја и брашна.

На њеном јеловнику је здрава и укусна храна (Фото: Ј. Губелић)

Недељни ручак из кухиње Славице Илић припремљен је искључиво од састојака биљног порекла, углавном сирових, који изгледају као да су сушени на сунцу. Заправо, и јесте тако јер храна коју она производи обрађује се на температури која не прелази 45 степени јер тада намирнице задржавају све минерале и витамине.

Биљна храна нису само салате већ прави оброци (Фото: приватна архива)

Ту су ланене плочице, плочице са чија семенкама, чипс од кеља, бели сос од индијских ораха и вегански суши који мења месо и рибу.
– Ја сам почела да једем биљну храну 2013. Онда ми је пријатељ предложио да то што правим почнем да продајем, јер сви који су пробали били су одушевљени на који начин се биљна храна може припремати и колико су то укусни оброци. Онда сам одлучила да се са пројектом “Корен, лист и плод” пријавим на конкурс за зелене идеје Фондације “Траг”. Тада сам освојила другу награду и 500.000 динара и то је био мој почетни капитал – прича она. Са тим новцем отворила је малу радњицу код једне шабачке пијаце.

Бургери пуњени крем сиром од бадема (Фото: приватна архива)

Иако је ова храна често предмет полемике међу љубитељима меса и намирница животињског порекла, храна коју Славица производи јесу прави гурмански производи.
– Сецкана салата одбија људе да ову храну пробају, али то није само салата. Могу да се праве бургери, плочице, хлебови. Данас су на мом јеловнику гурманске тортиље. Кору правим од слатког кромпира батата и хидрираних ољуштених бадема. Оне су сушене на 45 степени иако делују да су печене. Пуњене су надевом од поврћа, крем-сиром од бадема. Ту су бургери, кремови, палачинке са домаћом нутелом коју ја правим, а која је од органских намирница. Уз то иду и витаминске салате и сок од “грини смит” јабука са ђумбиром, који је одличан за чишћење јетре – објашњава Славица, која сама смишља рецепте за јеловнике.

Верује да ће успети у својој мисији (Фото: приватна архива)

Славица наводи да је ово пионирски посао, али верује да ће то ускоро бити веома пожељан и исплатив бизнис јер је све више оних који увиђају добробит овакве хране, без пржења и термичке обраде. Додатни мотив било је то што је одмах видела колики утицај има на животе других људи, јер циљ јој је био не само да има купце већ да их инспирише да и у својој кући почну да мењају навике о начину исхране.

Торте не садржће шећер, брашно и јаја (Фото: Приватна архива)

Славица је завршила Педагошку школу, али се одлично сналази у овом послу. Од биљних намирница прави млеко и проналази одличну замену за месо. Од орашастих плодова – индијског ораха, бадема прави кисело млеко, мајонез, биљни сир. Олако направи чокаладу и различите посластице, без рафинисаног шећера, користећи какао, кокос, урме, агава сируп. Масноћу добија од орашастих плодова и кокоса. Сваки оброк приперма као за посебну особу.
– Деведесет посто нашег здравља је у цревима, па зашто не бисмо водили рачуна шта стављамо у њих. Чак су и највећи научници прогнозирали да ће ускоро доћи време када ће ово бити храна будућности.  У првој години не може да се заради, али ја верујем у своју мисију да ће многи почети пре свега да мењају животне навике – каже Славица.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима