Дистрикт
Друштво

ГЕНИЈАЛЦИ КОЈЕ РОДИТЕЉИ НЕ ТЕРАЈУ ДА УЧЕ

За разлику од многих ђака којима физика и математика задају главобољу, има и оних који због ових предмета на часове иду викендом и за време распуста.  Због ових предмета у шабачку Школу физике и програмирања „Фотон“, која је отворена са циљем стварања ваншколског основног и напредног програма физике и програмирања прилагођеног деци основних и средњих школа, долазе ученици из целе Србије. Због тога су они освојили више до 200 награда и медаља на државним и интернационалним такмичењима.

Млади генијалци (Фото: Ј. Губелић)

У учионици на другом спрату Навипове зграде, клупе сложене у два реда попуњене су до последњег места, као да је по среди редовна настава. Међутим, није. Школска радна недеља завршена је у петак, а они, и поред тога што је субота, самоиницијативно иду у школу. Наизглед, они су сасвим обични средњошколци. И имају исту љубав.
„ Физика!“, одговарају као из топа, а неки додају математику и програмирање, јер не могу да се одлуче шта више воле.

Никола Спасић по знање долази чак из Аранђеловца ( Фото: Ј. Губелић)

Због физике и математике по знање у школу „Фотон“ долазе ђаци из целе Србије, а гимназијалац Никола Спасић чак из Аранђеловца.
– Не знам тачно колико сати путујем до Шапца, посебно сада када је снег и лоше време, али верујте ми да се сваки минут који проведем овде исплати. У овој школи учим оно што волим и није ми тешко – одговара са осмехом.
То су Никола Спасић и Душан Бегуш доказали недавно на  Међународној јуниорској научној олимпијади у Боцвани, где су у шесточланој  екипи из Србије освојили бронзану медаљу у конкуренцији најпаметнијих вршњака у знању из физике, хемије и биологије из целог света.
– То је за мене било одлично искуство. Велика је привилегија упознати оне који ће једнога дана када порасту представљати нову генерацију научника – истиче Никола.

Душана Бегуша професори у шали зову „три у један“ – Тесла, Пупин, Миланковић (Фото: Ј. Губелић)

Душану Бегушу, младом генијалцу из Шапца, а сада ученику Математичке гимназија у Београду, ова медаља била је циљ, као и све претходне.  Од петог до осмог разреда учествовао је на 71 такмичењу и освојио 64 прва места, што је импресиван резултат за једног петнаестогодишњака. У свету овог заљубљеника у физику, алгебру и геометрију никада није досадно, а у основи његовог успеха је страст према знању и науци.  Овај мали/велики научник нема времена за предах од награда –добитник је признања  Фондације Драгице Николић за најбоље ученике у Србији, за шта је одавно преквалификован. Први математички успеси почели су у нижим разредима основне школе, а касније су се низала такмичења из готово свих предмета – енглески, српски, географија, биологија, математика, физика, хемија, програмирање, па чак и шах:
– Физика је лепа. Све појаве у природи могу да се проматрају кроз физику. Она даје конкретне одговоре. Овде се види да свака појава може да се посматра и објасни на једноставан начин. Ја физику волим и учим са задовољством и могу да вежбам док ме не заболи глава. Обично ми родитељи узму књигу из руке – прича кроз смех млади генијалац кога професори у шали зову „три у један“ – Тесла, Пупин и Миланковић.

На часове долазе викендом и за време распуста (Фото: Ј. Губелић)

У школи „Фотон“ не броје награде освојене на окружним и општинским такмичењима. На државним су освојили око 200  и 11 медаља на интернационалним олимпијадама. Многима тешко и да преброје, а њима је сваки задатак изазов.
– Ми смо као и сва друга деца. Имамо нека своје интересовања.  Мислим да нико не треба да се стиди што воли да учи. Ја се трудим да сваког дана вежбам бар по сат-два – каже Јована Гавриловић, ученица Шабачке гимназије.
Они су учили и током празника. Добијали су домаће задатке и решавали их са лакоћом, као што то раде сваког викенда у школи која ствара таленте.
– Нама је интересантно да решавамо задатке и вежбамо физику и математику. Наравно да и ми идемо напоље, излазимо у град, дружимо се као и сва друга деца, али су ови предмети саставни део нашег живота, нешто што волимо и у чему уживамо док учимо – каже Кристина Видаковић.

За себе кажу да су као и сва друга деца (Фотот: Ј. Губелић)

Неки су овде од шестог разреда, као Марија Новаковић која се више пута доказала на такмичењима.
– Нисам бројала медаље, али сам се сваке године такмичила и освајала награде. Поносна сам на професоре и своје другаре са којима се разумем по питању избора предмета. Основа успеха је у томе да се учи, редовно вежба, а један од предуслова су и добри професори који ће умети да пренесу знање – каже Марија Новаковић, ученица Шабачке гимназије.

Професор Горан Станојевић учи их физици и животу (Фото: Ј. Губелић)

Управо од професора Горана Станојевића добијају знање за којим теже. Осим тога он их учи физици и животу. Његова и мисија Горанових колега је да помогну  деци да изграде добру основу из физике и логичког закључивања,  да подигну самопоуздање и створе љубав према науци и учењу које ће трајати током читавог живота.
– Рад са децом је диван. Одушевљен сам када видим да деца желе да учи и тада не можете да их ускратите за оно по шта су они дошли, а то је знање. Ја се трудим да им покажем колико је важно да науче да постављају питања и да не одустају док не добију одговоре. Онда у једном тренутку видете како деца почињу сама да дају одговоре на питања која су поставили. То је знак да сте успели а да су они научили логички да закључују и да сами могу да пронађу одговоре. То је знак да ће успети – каже професор Горан  Станојевић, оснивач Школе физике и и програмирања „Фотон“, где се радом у малим групама откривају једноставност и лепота физичких закона а кроз решавање проблема из програмирања деца развијају алгоритамски и логичан начин размишљања.

Награде и признања не броје (Фото: Ј. Губелић)

Тако ће ови млади генијалци успети у својој мислији – да освоје нова знања а своје породице и окружење учине поносним на њихов успех.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима