Distrikt
Magazin

FRANCUSKI DELIKATES PO SRPSKOM RECEPTU

Marica Nikolić iz Gornje Koviljače kod Loznice majstorica je za dimljeni kozji sir. A sve je krenulo sasvim slučajno, kada je od svog prijatelja dobila koze, kako bi njihovi unučići imali mleko, koje jača imunitet. Međutim, kada se stvorio višak, počela je da pravi dimljeni kozji sir, koji je pravi specijalitet.

Delikates od kozjeg mleka (Foto: J. Gubelić)

Iako se prvi put susrela sa gajenjem koza, Marica se brzo snašla. Svoje stado postepeno je uvećavala, ali i smislila dodatni posao za svoje domaćinstvo.

–Moj prijatelj mi je kupio tri koze. Ja sam onda počela da proširujem stado. Sad imam šest koza. Imala sam i više, ali sam se zadržala na ovom broju. U početku mi je bilo neobično, jer nisam znala ni da ih muzem, ali sam sve brzo savladala. Mleko sam prvenstveno davala deci, a onda su količine bile takve da sam morala nešto da smislim da ga ne bacam – priča ova vredna žena.

Krenula je sa tri koze (Foto: J. Gubelić)

To mleko danas završava u siru. Godinama je radila u Viskozi, a kada je fabrika likvidirana, ostala je bez posla. I sama priznaje da nije bilo lako započeti nešto novo, ali zato danas sa ponosom može da kaže da priprema pravi delikates.

–Recept je jednostavan, ali mora da se vodi računa. U početku se i meni događalo da ne uspe, ali sam brzo naučila. Mleko treba da dostigne vrenje, odnosno temperaturu od 98 stepeni. Tada dodajem jednu šoljicu sirćeta i započnem mešanje. Odmah počinje surutka da se odvaja. Čim počne da zeleni, znak je da se mleko zgrušava – objašnjava Marica.

Od viška mleka počela da pravi specijalitet (Foto: J. Gubelić)

Sledi ceđenje i sipanje u kalupe.

–Ja koristim pelenu, mada može i neki drugi materijal da se koristi. Mleko sipam u pelenu i tako odvajam sir od surutke. Onda posolim, dobro izmešam i sipam u kalupe koje sam sama napravila – objašnjava.

U sir mogu da se sipaju dodaci po želji, kao što su aleva paprika, masline i drugi dodaci.

Za dimljenje koristi bukova drva (Foto: J. Gubelić)

Kada sir odstoji u kalupima, sledi faza dimljenja, za koju je važno da se koriste bukova drva. Praćenje temperature, kontrolisanje dima i okretanje, sastavni su deo procesa proizvodnje.

– Ovo je peć slična bubnjari. Ja naložim i čekam da počne stvaranje dima. Važno je samo da se koriste bukova drva, jer to siru daje posebnu boju i aromu. I to je ceo postupak. Kada se završi dimljenje, a sir postane žut, specijalitet je gotov – priča Marica koja pravi zimnicu i prodaje zajedno sa sirom.

U sir se dodaju začini po želji ( Foto: J. Gubelić)

I na kraju, dolazi najlepši i najlakši deo, a to je degustacija. Sve to dobro dođe za popunu kućnog budžeta, a i ona se bolje oseća jer sve to stvara svojim rukama.

Iz serijala NJENA SNAGA. Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Loznica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?