Дистрикт
Култура

EНЦИКЛОПЕДИЈА О ЖЕНАМА ПИЛОТИМА – „НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА“

У анексу Библиотеке шабачке представљена је књига проф. др Радмиле Тонковић „Небеске хероине света“ посвећена женама у авијацији. Реч је о својеврсној енциклопедији светског ваздухопловства, садржаној у две хиљаде биографија илустрованих са 1.700 аутентичних фотографија, једине те врсте у свету.

Представљање књиге у анексу Библиотеке (Извор: Глас Подриња)

Књига „Небеске хероине света“ већ је проглашена уникатном светском енциклопедијом у Међународној ваздухопловној федерацији у Женеви, налази се у фонду Конгресне библиотеке у Вашингтону и промовисана је на 61 промоцији у 13 држава света. Уврштена је као уџбеник на ваздухопловним академијама и техничким школама у Русији.

Проф. др Радмила Тонковић је једна од најобразованијих Српкиња – научница, академкиња, филолошкиња, професорка, новинарка, авијатичарка… Завршила је Филолошки и Филозофски факултет, а школовала се и на универзитетима у Манхајму, Хајделбергу, Лондону, као и на чувеном Универзитету „Ломоносов“ у Москви. Студије је завршила са „Златном значком“ као најбољи студент. Она је и прва жена-ваздухопловна новинарка и уредница на Балкану. Чланица је Удружења новинара Србије и Међународног удружења словенских новинара. Номинована је за престижну руску државну награду „Медаља Пушкин“, коју одобрава и уручује лично председник Руске Федерације. Радмила Тонковић живи и ради у Београду и Москви.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима