Distrikt
Društvo U pokretu

DEVOJČICE DONIRAJU KOSU SVOJIM VRŠNJAKINJAMA OBOLELIM OD RAKA

U lozničkom frizerskom salonu „VR“ akciji prikupljanja kose za izradu perika za decu obolelu od raka priključilo se 320 donatorki, što je dovoljno za izradu oko 60 perika. Za jednu periku potrebno je oko šest donatora kose, dok sama izrada košta 53000 dinara.

U saradnji sa Udruženjem „Uvek uz decu“, već dve godine realizuje humanitarnu akciju „Da moja kosa bude tvoja kosa“ i besplatnim šišanjem prikuplja vlasi za izradu perika za decu koja su obolela od raka, a koja se tokom lečenja suočavaju sa gubitkom kose.

Vođena bakinim teškim iskustvom, pomaže deci oboleloj od karcinoma (Foto: Distrikt)

Janinu kosu nosiće neka devojčica koja je zbog teške bolesti ostala bez nje. Ona to zna i nije nijednog trenutka zažalila.

– Mnoge devojčice imaju karcinom i njima treba kosa, i onda sam ja odlučila da doniram kosu, i osećala sam se srećno kada sam to uradila – kaže Jana Lazarević.

Iako joj je tek deset godina, oseća značaj onog što čini.

– Napraviće se perika nekoj devojčici koja nema kosu. A moja kosa će opet da poraste.

Akcija nema rok trajanja (Foto: Distrikt)

Imala je i razlog više, jer se njena baka borili sa tom opakom bolešću.

– Imala sam 25 zračenja na Institutu za onkologiju i radiologiju i tamo smo izlazili na jednu veliku terasu koja je bila pregrađena – s druge strane su bila deca koju nismo videli, ali smo čuli njihove glasove. I meni je to jako teško bilo – priča Borka Brkić, Janina baka.

Neophodna dužina kose 25 centimetara (Foto: Distrikt)

Baš takve priče podstakle su Vesnu Rakić da u svom frizerskom salonu pokrene akciju prikupljanja kose za izradu perika deci oboleloj od raka. Sada je svojoj akciji pridružila apel prikupljanja novca za izradu perika, jer je to veoma skupo.

– Do sada nam se javilo i doniralo 360 donatorki. Imali smo i 3 dečaka – to su fenomenalni momci koji su gajili kosu samo da bi je donirali. Najčešće nam se javljaju devojčice od 5 do 10 godina, i trudnice su nam posebna kategorija. Trenutno je akcenat na prikupljanju novca koji je potreban za izradu perika, jer za samo jednu je potrebno 53000 dinara. Dakle, nije dovoljna samo donacija kose, već i novac da se ona uradi. Ja sada pokušavam da animiram naše ljude iz inostranstva da se priključe akciji i tako pomognu deci oboleloj od raka – ističe Vesna Rakić, vlasnica frizerskog salona „VR“.

Marina je usrećila i sebe, i druge (Foto: Distrikt)

Baš u toj kategoriji je Marina Kuzmanović. Ispunjava sve uslove – kosa je zdrava, ima dužinu preko 30 centimetara, što je uslov za ovu akciju, i najvažnije, volju da je donira nekom detetu.

– Želela sam da, pored novca koji svi dajemo za obolelu decu, i dam nešto svoje – kaže Marina Kuzmanović, donatorka kose.

Petogodišnja Sofija shvata značaj onoga što čini (Foto: Distrikt)

Taj osećaj deli i Sofija. Tek joj je pet godina, ali je svesna zbog čega je to uradila.

– Htela sam da svoju kosu dam oboleloj deci i bila sam puno srećna što sam to uradila zato što mi je mama pokazala slike – kaže Sofija Radovanović.

Te slike su naša stvarnost, na ulici, u porodicama, familijama. Čim krenu sa hemioterapijom, čeka ih isto.

– Kada je počela kosa da mi opada ja sam došla i rekla frizerki da mora da me ošiša do glave. Ona je počela da plače. Rekla sam da ne plače, kosa će da poraste, samo da ja ozdravim – seća se Borka Brkić.

Kosa će ponovo izrasti, a ovaj gest će se pamtiti (Foto: Distrikt)

Porašće i devojčicama, ali treba izdtžati taj period kada ostanu bez kose i to je najteži trenutak.

– Taj momenat kada devojčici, devojci koja je ostala bez kose stavimo periku na glavu teško je opisati tu sreću, samopouzdanje, taj osmeh – kaže frizerka.

Za taj osmeh vredi biti human, jer sve se na kraju vraća. Vesna sedam godina to oseća. Za njen rad stigla su i priznanja za dobročistvo, među njima i najveće, a to je dečji osmeh, koji nema cenu.

Pored kose, prikupljaju se i sredstva za nabavku materijala izrade perika (Foto: Distrikt)

Za izradu perike je potrebno mnogo vremena i novca, delom zbog samog procesa prikupljanja, delom jer se za te potrebe koriste posebni materijali, a u okviru humanitarne akcije perike izrađuje jedan vlasuljar. Zahvaljujući nesebičnom delu i humanosti ovih žena, Loznica je grad sa najviše donacija kose do sada.

Iz serijala LOZNICE PONOS. Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Loznica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?