Дистрикт
Друштво

ЧОКОЛАДИРАНЕ ШЉИВЕ ИЗ ПОДГОРИНЕ НА РАФОВИМА НАЈПОЗНАТИЈИХ СУПЕРМАРКЕТА

Србија је преознатљива по производима који заузимају посебно место на полицима резервисаним за домаће производе. То су и својеврсни брендови појединих крајева Србије. Један такав производи се у подгорском крају. Реч је о чоколадираним шљивама из Горњег Црниљева. Вредни домаћини са овим производом у потпуности су заокружили процес од њиве до трпезе, а у њиховом асортиману тренутно је 13 производа, што не значи да их неће бити још.

У погону код Симића (Фото: Дистрикт)

Ове шљиве у чоколади однедавно су на рафовима великих супермаркета. На полицима, међу српским брендовима заузели су своје место захваљајући упорности и вредноћи ових младих људи. Тако, већ препознатљиви бренд Подгорине, лагано осваја домаће тржиште.

– Морамо да правимо партнерства са великим фирмама, тако нас виде и инострани купци, а да бисмо имали производњу у којој ће да буде 5 или 6 људи, морамо тако да функционишемо. Прија нам и мило нам је што смо у страним, великим компанијама – задовољан је пословним успехом Дарко Симић.

Од свежих плодова до рафова супермаркета (Фото: Дистрикт)

У породични бизнис су укључени Дарко, његова девојка и сестра. Традицију гајења и сушења шљива започели су преци, а млађе генарације иновирале су производњу, па данас поседују погон за чоколадирање сушеног воћа и орашастих плодова. Та палета сада обухвата 13 производа.

– Поред шљиве, имамо чоколадирану суву кајсију, суву смокву, то су увозни артикли. Поред тога имамо чоколадирану суву шљиву пуњену орахом, лешником, бадемом, чоколадирани орах, лешник и бадем. Такође, четири нова производа су пре пар месеци пуштени у промет и у другачијим паковањима. Мало смо их истакли и паковањем. То је осмотски сушено воће – чоколадирана сува јагода, вишња, кајсија и дуња – млади предузетник набраја асортиман своје фирме.

У Горњем Црниљеву настаје слаткиш који осваја тржиште (Фото: Дистрикт)

Код Симића је део производње потпуно заокружен, од стабла до плода, преко сушења, прављења чоколаде и на крају чоколадирања.

– Имамо неке парцеле под шљивом, значи бавимо се производњом шљиве, па онда ту шљиву сушимо на својим сушарама. Радимо и добар део откупа јер смо позиционирани у центру села, а све око нас је брдско-планински предео, ту је планина Влашић, тако да скоро свако домаћинство се бави производњом шљиве и онда не морамо ми да производимо – прича Симић, истичући да је производња под ведрим небом ризична, а за озбиљан посао, као што је овај, морају да рачунају на сигурно.

Породична производња (Фото: Дистрикт)

Све што откупе, суше у својим сушарама, а када крене следећа сезона, биће спреман и нови магацински простор, као још једна сушара, коју ће поновити плодовима свога краја.

Препознатљив домаћи бренд (Фото: Дистрикт)

Највише посла имају за време постова, када су ови производи одлична замена за слаткише. Тада ангажују и додатне раднике што значи и мештанима овог села.

Из серијала НАЈБОЉЕ ИЗ ПОДГОРИНЕ. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима