Дистрикт
Друштво У покрету

ДЕВОЈЧИЦЕ ДОНИРАЈУ КОСУ СВОЈИМ ВРШЊАКИЊАМА ОБОЛЕЛИМ ОД РАКА

У лозничком фризерском салону „ВР“ акцији прикупљања косе за израду перика за децу оболелу од рака прикључило се 320 донаторки, што је довољно за израду око 60 перика. За једну перику потребно је око шест донатора косе, док сама израда кошта 53000 динара.

У сарадњи са Удружењем „Увек уз децу“, већ две године реализује хуманитарну акцију „Да моја коса буде твоја коса“ и бесплатним шишањем прикупља власи за израду перика за децу која су оболела од рака, а која се током лечења суочавају са губитком косе.

Вођена бакиним тешким искуством, помаже деци оболелој од карцинома (Фото: Дистрикт)

Јанину косу носиће нека девојчица која је због тешке болести остала без ње. Она то зна и није ниједног тренутка зажалила.

– Многе девојчице имају карцином и њима треба коса, и онда сам ја одлучила да донирам косу, и осећала сам се срећно када сам то урадила – каже Јана Лазаревић.

Иако јој је тек десет година, осећа значај оног што чини.

– Направиће се перика некој девојчици која нема косу. А моја коса ће опет да порасте.

Акција нема рок трајања (Фото: Дистрикт)

Имала је и разлог више, јер се њена бака борили са том опаком болешћу.

– Имала сам 25 зрачења на Институту за онкологију и радиологију и тамо смо излазили на једну велику терасу која је била преграђена – с друге стране су била деца коју нисмо видели, али смо чули њихове гласове. И мени је то јако тешко било – прича Борка Бркић, Јанина бака.

Неопходна дужина косе 25 центиметара (Фото: Дистрикт)

Баш такве приче подстакле су Весну Ракић да у свом фризерском салону покрене акцију прикупљања косе за израду перика деци оболелој од рака. Сада је својој акцији придружила апел прикупљања новца за израду перика, јер је то веома скупо.

– До сада нам се јавило и донирало 360 донаторки. Имали смо и 3 дечака – то су феноменални момци који су гајили косу само да би је донирали. Најчешће нам се јављају девојчице од 5 до 10 година, и труднице су нам посебна категорија. Тренутно је акценат на прикупљању новца који је потребан за израду перика, јер за само једну је потребно 53000 динара. Дакле, није довољна само донација косе, већ и новац да се она уради. Ја сада покушавам да анимирам наше људе из иностранства да се прикључе акцији и тако помогну деци оболелој од рака – истиче Весна Ракић, власница фризерског салона „ВР“.

Марина је усрећила и себе, и друге (Фото: Дистрикт)

Баш у тој категорији је Марина Кузмановић. Испуњава све услове – коса је здрава, има дужину преко 30 центиметара, што је услов за ову акцију, и најважније, вољу да је донира неком детету.

– Желела сам да, поред новца који сви дајемо за оболелу децу, и дам нешто своје – каже Марина Кузмановић, донаторка косе.

Петогодишња Софија схвата значај онога што чини (Фото: Дистрикт)

Тај осећај дели и Софија. Тек јој је пет година, али је свесна због чега је то урадила.

– Хтела сам да своју косу дам оболелој деци и била сам пуно срећна што сам то урадила зато што ми је мама показала слике – каже Софија Радовановић.

Те слике су наша стварност, на улици, у породицама, фамилијама. Чим крену са хемиотерапијом, чека их исто.

– Када је почела коса да ми опада ја сам дошла и рекла фризерки да мора да ме ошиша до главе. Она је почела да плаче. Рекла сам да не плаче, коса ће да порасте, само да ја оздравим – сећа се Борка Бркић.

Коса ће поново израсти, а овај гест ће се памтити (Фото: Дистрикт)

Порашће и девојчицама, али треба издтжати тај период када остану без косе и то је најтежи тренутак.

– Тај моменат када девојчици, девојци која је остала без косе ставимо перику на главу тешко је описати ту срећу, самопоуздање, тај осмех – каже фризерка.

За тај осмех вреди бити хуман, јер све се на крају враћа. Весна седам година то осећа. За њен рад стигла су и признања за доброчиство, међу њима и највеће, а то је дечји осмех, који нема цену.

Поред косе, прикупљају се и средства за набавку материјала израде перика (Фото: Дистрикт)

За израду перике је потребно много времена и новца, делом због самог процеса прикупљања, делом јер се за те потребе користе посебни материјали, а у оквиру хуманитарне акције перике израђује један власуљар. Захваљујући несебичном делу и хуманости ових жена, Лозница је град са највише донација косе до сада.

Из серијала ЛОЗНИЦЕ ПОНОС. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Лозница. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима