Дистрикт
Друштво

ДАБРОВИ ПОТОПИЛИ ЊИВЕ

У околини Осечине њиве су под водом, а мештани трпе штету која није изазвана природним непогодама, већ су је направили даброви. Ове животиње настаниле су се у реци Јадар пре неколико година, а сада су се намножили и у потоцима и каналима где дословце секу стабла пречника од готово пола метра. Од тог дрвећа праве бране и преграђују реку, а када порасте водостај, поплаве угрожавају плодне оранице.

Њиве под водом (Фото: Дистрикт)

Брана је зауставила поток па се вода излила у њиву у коју не може да се уђе.

– Преко метар овде је дубоко. Појави се рупа кад иде трактор, пропадне усред њиве – каже Слободан Милинковић,  председник Месне заједнице и ловочувар.

Уништени усеви (Фото: Дистрикт)

Баш то се недавно десило Зорану Радовановићу када је кренуо да бере кукуруз.

– Трактор је стао, даље није могао, ја сам тражио и чекао да ме извуче неко – каже Радовановић.

Копају дубоке канале преко којих не може да пређе трактор (Фото: Дистрикт)

Само је спасао трактор, али не и жито које је остало под водом. Не зна дабар шта је вагон кукуруза, али зна Зоран који из године у годину трпи штету.

– Прокопали су целу њиву, видели сте, шта да радим. Само да дигнем руке од ње, и готово. Од овога нема више ништа – очајан је пољопривредник.

Зоран у уништеној њиви (Фото: Дистрикт)

Овде су се настанили пре две године и праве штету мештанима. Прокопавају њиве, секу кукуруз и дрвеће.

– Секу дрво, и до пола метра пречника. Одсеку, оборе и направе брану – каже  Слободан Милинковић,  председник Месне заједнице и ловочувар.

Без проблема секу и времешна стабла (Фото: Дистрикт)

Иако спада у лукаве животиње које је тешко видети, овај се толико одомаћио у Јадру, да је позирао пред камерама. Мештани су могли само да гледају јер за одстрел ове заштићене врсте следи казна од 500.000 до два милиона динара.

Брана коју су направили даброви (Фото: Дистрикт)

За то време вредни неимар, како зову дабра, радио је на Зоранову штету.

Казне и до два милиона динара (Фото: Дистрикт)

Ипак, реаговали су надлежни. На терен је излазио вештак и инспектор, јер се у оваквим случајевима процењена штета надокнађује, али је питање докле, јер се даброви размножавају, држава плаћа, а пољопривредници губе стрпљење. 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима