Дистрикт
Друштво

ДА ПАВЛЕ ПРОГОВОРИ!

Током последњих осам година Павле више времена проводи у болницама него код куће. Тако је откад је угледaо свет. Превремено рођен, а недостатак кисеоника током порођаја узроковао је психомоторне поремећаје. Данас не говори, тешко разуме друге, али осећа да се Шабац ујединио да му помогне. Та подршка једина је нада родитељима Катарини и Бојану, који своју битку бију од Павловог рођења.

Павлу је потребна помоћ његових суграђана (Фото: приватна архива)

– Павле је сјајно дете, али га то кочи и у школи и животу. Од рођења иде на контроле. Лечио се у Институту за неонатологију, а у нади да ће бити боље обишли смо све институте који постоје у Србији, али нисмо успели да му помогнемо – прича Павлова мајка Катарина Пантелић.

Бори се од када је дошао на свет (Фото: приватна архива)

Растао је уз лекаре и логопеда. Кренуо је у школу и сада, уз персоналног асистента, одлази на наставу. Међутим, отежан говор и неразумевање других препрека су његовом напретку. Задња нада родитељима је третман матичним ћелијама који би требало да се ради у Украјини.

Павле отежано говори и разуме друге (Фото: приватна архива)

– Наша задња нада и излаз јесте третман матичним ћелијама, који заједно са његовим лечењем кошта 15.000 евра. То је за нас велики новац јер ја радим на пумпи, а супруг је медицински техничар. Павле сада има осам и по година, а ту операцију треба обавити до његове десете године тако да нам није остало још много времена – прича Катарина, немоћна да помогне свом дечаку.

Последња нада је лечење у Украјини (Фото: приватна архива)

Родитељи верују да је потребно мало да Павле буде здрав дечак, а оно што недостаје до тог циља, за ову скромну породицу је много.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима