Дистрикт
У покрету

“НАУЧНЕ ЗИМСКЕ ИГРАРИЈЕ” ПРИЛИКА ЗА КРЕАТИВНИЈЕ УЧЕЊЕ И ДРУЖЕЊЕ

За ученике који распуст проводе у Шапцу, Центар за стручно усавршавање организује “Шабачке научне зимске играрије”. Играрије су намењене свим школарцима са циљем да се друже, али и на креативан начин нешто науче. Посебно занимљивом чини се радионица биокозметике на којој су ученици правили природне сапуне из калупа, балзам за усне са етеричним уљима и крему за руке.

Прилика за дружење и учење на распусту (Фото: Дистрикт)

Како је бити фармацеут и хемичар осетили су учесници радионице биокозметике. За кратко време, кроз игру и забаву успели су да направе неколико производа.
– Имамо једну крему за руке, један плави сапун са мирисом лаванде, и један балзам за усне од поморанџе. Смесу за сапуне смо прво топили, и онда смо додавали боју, мешали их, и украшавали са разним стварчицама и додавали мирисе. Креме смо правили тако што смо мешали две смесе и мирисе – открива Сара Јовић, полазница овог курса.

На радионици се озбиљно ради (Фото: Дистрикт)

Оно што њихове козметичке производе издваја је то што су направљени на потпуно природан начин.
Водили су рачуна о саставу, естетици, али и мирисима.
– Користили смо лаванду, ванилу, орхидеју, свашта смо додавали у сапуне, балзаме и креме – каже Анђела Филиповић.

Занимљив задатак окупира пажњу (Фото: Дистрикт)

И на крају, млади козметичари за свој производ гарантују. Како и не би када знају са колико љубави и пажње је направљен.
– Крему коју сам направио ћу да поклоним мами јер знам да после ње више неће имати боре – сигуран је у свој производ Стефан Филиповић.

Добра забава у практичне сврхе (Фото: Дистрикт)

Све то успели су да науче у “Шабачкој научној зимској играрији”, где током распуста уче кроз забаву и дружење.
– Имају прилику да науче нешто о нези коже, грађи, значају, вишеструкој улози коже, али исто тако и о хигијени која је веома важна – објашњава наставница Марија Ђерић која ради са њима.

Место где дружење постаје креативан чин (Фото: Дистрикт)

“Шабачке научне зимске играрије” у шабачком “Центру за стручно усавршавање” организују се другу годину заредом за ученике шабачких основних школа. Током двонедељног распута школарци бирају између тридесетак различитих програма како ће квалитетно да проведу време.
– Имали су прилику да се прошетају кроз историју, древну Месопотамију и Египат, поред тога имаће и ликовне школице. Посебно популарне радионице јесу грнчарија – да имају прилику да вајају, вежбају своју моторику кроз калиграфију и кроз мозаик, то нам је била једна од уметничких радионица. Посебан сегмент јесте српска књижевност и језик, бајке као посебна тема, И у сусрет најлепшем празнику и најлепшој теми, мајци – истиче Тамара Пејић стручни сарадник и водич “Парка науке”.

Деца спојила лепо и корисно (Фото: Дистритк)

Нова знања и предмети које овде направе имају употребну вредност, нешто за будућност а нешто као леп поклон драгим особама.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима