Дистрикт
Занимљивости

Da li su diskete, ploče i VHS kasete otišle u istoriju?

Nekada smo ih koristili svaki dan. Danas su istorija. Penzionisali su ih fleševi, eksterni hard diskovi, DVD i „pametni telefoni“ koji menjaju sve.

Nekada pojam tehnike, danas je istorija

Nekada pojam tehnike, danas je istorija

Disketa (Floppy disc) izmišljena je početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Postojale su tri veličine, od osam, pet i 3.5 inča, sa kapacitetom jedva većim od jednog megabajta (tačnije 1.44 MB). Sadržaj sa njih se lako brisao, pa su vlasnici bili u strahu da im se disketa ne “razmagnetiše”. Njih je zamenio CD, sa mogućnošću „memorisanja“ više podataka na praktičniji i sigurniji način.

Danas ih koriste umetnici za svoje instalacije

Danas ih koriste umetnici za svoje instalacije (Foto/ http://www.bug.hr)

Kaseta je izazvala revoluciju na tržištu pop muzike, a na njoj su odrasle generacije. Braon traka, koja se često „mrsila“ i najfiniji ton pretvaralao se u nesnosno zavijanje, obeležila je jedno vreme. Danas kada je proslavila pola veka postojanja, mnogi ne znaju šta ona znači. A i ne slute šta je značila.

Kaseta - činilo se da će biti besmrtna ( foto Wannabe Man)

Kaseta – činilo se da će biti besmrtna ( foto Wannabe Man)

VHS kaseta

Mesto – videoteka. Šta je videoteke? Pojavila se tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a danas se više ni svadbe ne snimaju na nju. CD, odnodno DVD opet se mogu smatrati odgovornim za njenu smrt.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима