Distrikt
Društvo

CRKVA SVETE TROJICE PRVI PUT OTVORILA OLTAR ZA VERNIKE

U danima pred Božić, u okviru Škole veronauke za odrasle, Crkva Svete Trojice na Letnjikovcu po prvi put prikazala je oltarski prostor sa namerom da pravoslavne vernike – polaznike ovih časova, upozna sa najsvetijim mestom u hramu.

Na praktičnom času veronauke (Foto: Distrikt)

Ikonostas ili oltarska pregrada čuva od pogleda vernika oltarski prostor – najvažnije deo hrišćanske crkve, gde sveštenik prinosi žrtvu Bogu. U prazničnim danima, za one koji nisu pohađali časove veronauke u školi, organizovano je vođenje kroz oltar, uz razgovor sa sveštenicima i direktan kontakt sa crkvenim rekvizitima.

Po pravilu, ikonostas deli oltar od ostatka crkvenog prostora (Foto: Distrikt)

Na praktičnom času veronauke muškarci su po prvi put imali priliku da uđu u oltar, a žene su stajale ispred ikonostasa. Polaznici škole videli su izbliza Časnu trpezu kao obavezan inventar i najvažniji deo oltarskog prostora, kao i prekrivače Svetog prestola. Upoznati su i sa njihovom simbolikom i mnogim detaljima vezanim za Antimins – da je Sveto miro posebno pripremljena vrsta aromatizovanog ulja, koje osvećuje Njegova Svetost Patrijarh posebnim pravoslavnim činom na Veliki Četvrtak.

Vrata ikonostasa otvaraju se u posebnim prilikama (Foto: Distrikt)

Prisutni su saznali i o pričešćivanju bolesnih kod kuće Svetim Darovima koji se pripremaju jedanput u godišnje, na Veliki Četvrtak, a čuvaju se u specijalnoj darohranilici, smeštenoj na svetom prestolu u oltaru.

Posebno je zanimljiva priča  o vrstama odeždi – svečanoj odeći pravoslavnih sveštenika u bogosluženju, a sve ove zanimljive informacije sa vernicima su podelili otac Ivan i đakon Mihailo.

Najsvetije mesto u hramu (Foto: Distrikt)

Časovi škole veronauke za odrasle, po blagoslovu Episkopa Jeroteja, održavaju se pri hramu Svete Trojice na Letnjikovcu svakog petka posle Akatista.

Svideo vam se tekst?