Дистрикт
Друштво

ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ ПРВИ ПУТ ОТВОРИЛА ОЛТАР ЗА ВЕРНИКЕ

У данима пред Божић, у оквиру Школе веронауке за одрасле, Црква Свете Тројице на Летњиковцу по први пут приказала је олтарски простор са намером да православне вернике – полазнике ових часова, упозна са најсветијим местом у храму.

На практичном часу веронауке (Фото: Дистрикт)

Иконостас или олтарска преграда чува од погледа верника олтарски простор – најважније део хришћанске цркве, где свештеник приноси жртву Богу. У празничним данима, за оне који нису похађали часове веронауке у школи, организовано је вођење кроз олтар, уз разговор са свештеницима и директан контакт са црквеним реквизитима.

По правилу, иконостас дели олтар од остатка црквеног простора (Фото: Дистрикт)

На практичном часу веронауке мушкарци су по први пут имали прилику да уђу у олтар, а жене су стајале испред иконостаса. Полазници школе видели су изблиза Часну трпезу као обавезан инвентар и најважнији део олтарског простора, као и прекриваче Светог престола. Упознати су и са њиховом симболиком и многим детаљима везаним за Антиминс – да је Свето миро посебно припремљена врста ароматизованог уља, које освећује Његова Светост Патријарх посебним православним чином на Велики Четвртак.

Врата иконостаса отварају се у посебним приликама (Фото: Дистрикт)

Присутни су сазнали и о причешћивању болесних код куће Светим Даровима који се припремају једанпут у годишње, на Велики Четвртак, а чувају се у специјалној дарохранилици, смештеној на светом престолу у олтару.

Посебно је занимљива прича  о врстама одежди – свечаној одећи православних свештеника у богослужењу, а све ове занимљиве информације са верницима су поделили отац Иван и ђакон Михаило.

Најсветије место у храму (Фото: Дистрикт)

Часови школе веронауке за одрасле, по благослову Епископа Јеротеја, одржавају се при храму Свете Тројице на Летњиковцу сваког петка после Акатиста.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима