Distrikt
Magazin

BOŽIĆNI BAZAR NA NOVOM MESTU

Početak Božićnog bazara obeležila je promena lokacije – praznične ukrase Šapčani, umesto ispred Tržnice, kako je bilo prethodnih godina, mogu kupiti na tezgama u pešačkoj zoni pred Poštom.

Prošetajte i izaberite (Foto: Distrikt)

Ovim je praznična kupovina dobila novi duh, a svako ko poželi da dom oplemeni dekoracijama u kombinaciji prirodnih materijala i religijskih motiva, to može učiniti još danas i sutra.

Bosa čitavu deceniju sprema Božićne ukrase (Foto: Distrikt)

Jedna od najpristupačnijih tezgi jeste ona sa jednostavnim ukrasima Bose Popović iz Majura. Već deset godina ona nekoliko Božićnih obeležja sklapa u skromne paketiće.

– Sve pravim sama, što nađem kod mene u Majuru. Vrećice šijem ručno, imam razne vežene sa natpisom Hristos se rodi, ukrasne sa Bogorodicom, vrećice sa čuvarkućama, koje se preko cele godine čuvaju u kući. Prodaja je malo manja nego kada smo bili pred Tržnicom, mušterije ne znaju da smo ovde – kaže Bosa, čije rukotvorine ne prelaze 150 dinara. Njene vrećice sa ikonama i vezom, kukuruzom, pšenicom i orasima, mogu svi da priušte.

Obeležje praznika (Foto: Distrikt)

Kod Bose takođe može da se nađe i drenovina, veoma važna amajlija u godini pred nama, kada je zdravlje na ceni više nego ikad.

Ukrasni detalji (Foto: Distrikt)

Ana Matić iz Metlića očekuje mnogo veće interesovanje pred sam praznik. Za drvena kolica, čizmice, ikebane na stiroporu ili drvetu, sanke i ostale zanimljive dekoracije na njenoj tezgi, pripreme kreću i mesec i po dana ranije. U procesu pravljenja, kaže, uvek nauči nešto novo.

Veće interesovanje očekuje se pred sam praznik (Foto: Distrikt)

Za korpu od šišarki u rukama zadovoljne mušterije, prodavačica je izdvojila čitav dan, ali, kako kaže, vredi, jer se ove komplikovane konstrukcije najviše isplate. A materijala za njih u prirodi ima u izobilju.

Korpa od šišarki (Foto: Distrikt)

Mirjana Vujaklija i Tanja Pavlović iz Klenka imaju jednu od najlepših tezgi zahvaljujući pripremama koje krenu dosta ranije. Svoj prodajni prostor začinile su suvocvatom.

Novina na Bazaru (Foto: Distrikt)

Imaju žito u korpici, u ikebanama, kombinacije na drvetu, stiroporu, suvocvat – suvo žito u boji, badnjaci, a potrudile su se da, uprkos uloženom vremenu i strpljenju, cene budu što niže.

Za svačiji ukus i džep (Foto: Distrikt)

Kod Dragice Bošković iz Šapca stoje najlepši božićni venci, nakićeni mnoštvom pažljivo izabranih detalja, a raspon cena kreće se od 600 do 2000 dinara.

– Prodaju se lepo iako su skuplji, pa kupci ne žale da plate nešto što vredi. I komentarišu kako su lepi – kaže Dragica.

Venci najveća atrakcija (Foto: Distrikt)

Talenat ovih dama da od biljaka, osušenog cveća ili nekog drugog materijala iz prirode naglase ugođaj praznika, obavezno će nagraditi i mušterije, pre svega lepim rečima.

Svideo vam se tekst?