Дистрикт
У покрету

АНАЛИЗА ПРЕНОСА ВИРУСА У ИЗРАЕЛУ – 24% ЗАРАЗИ СЕ У СИНАГОГАМА, СЛЕДЕ РЕСТОРАНИ И ПРОДАВНИЦЕ

Анализа преноса вируса у Израелу показује у којим случајевима најлакше долази до заразе корона вирусом – у чак 24% случајева у овој земљи то се дешава у синагогама и на верским догађајима, где је концентрација људи у малом простору највећа и истовремено је готово немогуће држати дистанцу.
Статистика показује да након тога следе хотели – 15% и ресторани – 12%, због чега се као најраније мере превенције ширења вируса уводе забране јавног окупљања или се ограничавају на што мањи број. Познато је да вируси могу да преживе у ваздуху и до три сата после кашљања, а најдуже се задржава на картону – и до 24 сата – и до два или три дана на пластици и нерђајућем челику. То упућује да би вирус могао да траје дуже на квакама, пластичним и радним површинама. Из тог разлога места где је јако тешко контролисати фреквентност пролазника или ставити ограничење кретања јесу супермаркети – 7% и продавнице – 7%, па се у оваквим објектима прописује одстојање од најмање једног метра и такође ограничава број присутних у затвореном простору на само неколико, уз обавезно коришћење заштитних маски и рукавица.

Анализа преноса вируса објављена је на израелском каналу Н12

Појединци због места где живе и раде долазе у контакт са већим бројем људи, па тако имају веће шансе да болест пренесу. Болнице у којима се лече оболели од респираторних проблема, постали су центри брзог ширења заразе, јер су најболеснији пацијенти и најзаразнији, а у контакту су са много здравствених радника. Због тога клинике, и поред строге изолације доносе 5% инфицираних. Познато је да деца и млади људи до 25 година углавном пролазе без симптома, али да могу бити преносиоци вируса, стога су верске школе у 5%, а образовни систем и вртићи узрочници инфекције били у 3% случајева. Са исто толико процената преносивости били су и старачки домови.
Анализа спроведена до 22. марта у Израелу, са 2.666 оболелих и 8 умрлих пацијената, показала је још да су кривци за обољевање становништва биле и балске дворане – 2%, клубови – 2%, спортске дворане – 1%, као и  микве (религиозна купатила) – 1%.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима