Дистрикт
Култура Магазин

АКО СТЕ СЕ ПИТАЛИ КАКО ИЗГЛЕДА БАЈКА, ДОЂИТЕ ОВДЕ

Ако сте се икада питали како изгледа бајка, посетите Кур-салон, симбол Бање Ковиљаче и једну од најлепших бањских дворана у Србији. Његови салони, сале и балске дворане парирају оваквим објектима светског гласа. И сасвим сигурно, од домаћих до страних туриста, сви најпре овде сврате, да се лично увере у сјајем опточену причу, стару девет деценија.

Архитектонски бисер Подриња (Фото: Дистрикт)

Испуцале, мемљиве зидове и оронулу спољашњост ове јединствене архитектонске грађевине, након више десетина година красе аутентичне фасаде, вредни ликовни прикази, луксузно осветљење. Елеганција екстеријера превазилази и некадашњи препознатљив стил салона.

Некадашњи сјај (Фото: Дистрикт)

Пројектовало га је и уређивало неколико домаћих и руских архитеката, а судбински је везан за породицу Карађорђевић. Краљ Александар 1932. године, био је покровитељ изградње овог велелепног здања и све до Другог светског рата био је омиљено место боравка краљевске породице, због чега је Ковиљача и добила епитет краљевска бања. Зграда грађена по узору на бечки Кур-салон, поред лечења, како јој име говори, од свог отварања била је намењена за уживање гостију и становника бање.

– Овде је прелепо. Нешто слично нисмо видели у Србији, а ретко где и у Европи. Лепо је, а доступно свима – каже брачни пар Хам из Немачке.

Луксузно уређење (Фото: Дистрикт)

И управо у томе је драж – на радост посетилаца овог, све популарнијег одмаралишта крај Дрине, отмене сале за конференције, балове, свечаности и прославе, концерте, боемске вечери и остале сврхе, поново су доступне сваком ко жели да се препусти хедонизму.

Поред атрактивног изгледа балских дворана, које данас чувају дух протеклих времена, важно је напоменути да је ово место за плес и дружење некада представљало центар збивања неколико важних историјских момената, јер и тада је било међу најлуксузнијим здањима у држави. Овде је отворена прва коцкарница на Балкану, одржан први избор за мис Југославије. Његов значај био је толики да су музичари плаћали да би свирали у кур салону, а краљ Петар II Карађорђевић након априлског бомбардовања, овде је прогласио мобилизацију.

Некада је поред њега текла Дрина (Фото: kursalon.rs)

Окупљала се у Кур-салону интелектуална и државничка елита некадашње државе. Редовни посетиоци били су Бранислав Нушић, Жанка Стокић, Добрица Милутиновић, министри, генерали, а госте је забављала тада најтиражнија певачица Европе – Софка Николић.

– Одавде су кренула велика имена. Сви су прво били у салону Бање Ковиљаче. Лепа Брена, на пример, дошла је из Бачке Паланке из хотела Турист и певала овде – тврде поносни мештани, који су и покренули иницијативу за обнављање најлепше грађевине у овом месту.

Чувена сцена паљења хаљине у ресторану из Кустуричиног филма „Отац на службеном путу” снимљена је управо у Кур-салону. Зато су се задужени за његову реконструкцију, потрудили да буде лепши и сјајнији него некада.

Стециште великих имена (Фото: Дистрикт)

Како и не би, када су у повраћај старе славе бањског мезимца држава и Специјална болница „Бања Ковиљача“, уложиле значајна средства. Здање од непроцењивог културног и архитектонског значаја, бисер Подриња, поново је отворен 2018. године, на јубилеј 160 година од организованог лечења ове болнице и 110 године од када је Краљ Петар Карађорђевић саградио прву модерну зграду за бањске терапије. Сада две сале по Карађорђевићима носе име. Ту су Његошев и Андрићев салон, али и салони кнегиње Зорке и краљице Марије.

– Ово је објекат од великог културног значаја, краљевски дворац, део наше историје који је био запостављен и мало заборављен, а данас је враћен у пуном сјају и то није рађено за оне који су данас на власти, нити за оне који раде у специјалној болници, ово је рађено за будуће генерације. Ми смо ово наследилили, а нешто смо, сви заједно, оставили у аманет будућим генерацијама. Зато је велики значај овог објекта – истиче Александар Јокић, в.д. директора Специјалне болнице за рехабилитацију „Бања Ковиљача“.

Отмени ентеријер (Фото: Дистрикт)

О локалном туристичком значају излишно је говорити, јер како власници апартмана и мештани тврде, од обнављања салона, Бања је оживела. Ако не на веће збивање, овде на кафу и чај у луксузним салонским шољама, сврате на месечном нивоу и гости из удаљених места.

– Гости су ми задовољнији, за њих је ово нешто посебно. Ми смо навикли, али замислите како то доживи онај ко дође први пут. После се стално враћају, било да је викенд или само кратка посета – каже Мира Петровић, власница једног од апартмана за изнајмљивање.

И отмено и домаће (Фото: Дистрикт)

У више од три хиљаде квадрата има места за дружење уз омиљене звуке и за тишину, нова искуства и евоцирање успомена. Време и углед допринели су огромној симболичкој вредности овог култног ресторана.

– Младост сам провела овде, драго ми је да сија у старом сјају – каже госпођа која се сећа Кур-салона из његових последњих златних дана.

Из Титовог доба (Фото: Дистрикт)

И заиста, имовина зграде где је време проводила елита Титове Југославије данас је вредно здање стасало за нове генерације које би тек требало да осете дух Кур-салона.

Из серијала НАСЛЕЂЕ ПОДРИЊА“. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Лознице. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима