Distrikt
U fokusu

ANTIMALARIKA NEMA NI ZA LEK

Iako za njima vlada neuobičajena potražnja, u šabačkim apotekama ne može se kupiti nijedan od lekova o kojima se spekuliše ovih dana – u pitanju su antimalarici hlorokin i hidroksihlorokin. Razlog što ovih medikamenata nema na tržištu jeste jer se koriste samo u retkim zapaljenskim procesima i tropskim parazitskim infekcijama, koje nisu česte na ovim područjima, a većina se nalazi na listi neregistrovanih lekova.
Stanovništvo se preko društvenih mreža i pojedinih medija informisalo da pomenuti lekovi pomažu u lečenju korona virusa, pa za njima ovih dana vlada pojačana potražnja i u Šapcu. Međutim, u svim gradskim apotekama zabrinuti kupci nailazili su na odričan odgovor, jer ih je u slobodnoj prodaji nemoguće naći i ne izdaju se bez lekarskog recepta. Zalihe za bolnice sa obolelima od Kovida-19 su spremne, jer, kako stručnjaci kažu, ovi lekovi pomažu u bolničkim uslovima kod respiratornih problema, tako što usporavaju promene na plućima, ali ne pomažu u preventivi u smislu sprečavanja korona virusa.

Antimalarika nema u slobodnoj prodaji (Foto: Distrikt)

Inače se nalaze na listi d lekova, koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, osim u izvanrednim slučajevima, pa se do njih dolazi uglavnom na crnom tržištu.
Struka napominje da oni koji su uspeli da dođu do njih, i uzimaju ih na svoju ruku, mogu da izazovu neželjene efekte, jer ne znaju kako bi trebalo da se upotrebljavaju.
U šabačkim apotekama od početka objave o prisustvu korona virusa u Srbiji vladala je nestašica paracetamola, usled informacija da, nasuprot ibuprofenu, izaziva pozitivna dejstva u procesu lečenja infekcije. Svih komercijalnih oblika ovog leka ponovo ima u prodaji.

Svideo vam se tekst?