Дистрикт
Друштво У покрету

ЗВОРНИЧКО ЈЕЗЕРО – БИСЕР ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

О њеној снази, лепоти и симболици најлепше редове исписао је Иво Андрић. Тако је Дрина, као мало која река, овенчана вечном славом. И холивудски глумац Роберт де Ниро, надахнут делом српског нобеловца, и опчињен оним што је имао пред собом, своју кћерку назвао је по овој смарагдној лепотици.

Све лепоте Зеленике – Дрине (Фото: Дистрикт)

Рај недирнуте природе, планинских врхова и бујних шума – зато је сматрају једном од најлепших и најчистијих речних токова Европе. Прозирно зелена, ни налик било којој другој реци, Дрина никога не оставља равнодушним. Хучи и дању и ноћу и разоружава све оне који имају шансу да осете њене чари.

Најшири ток Дрине (Фото: Дистрикт)

Од целог свог тока (346 километара), од Црне Горе до ушћа у Саву у Србији, управо овде код Малог Зворника, Дрина је усекла једно од најширих и најлепших корита свог слива. Од једне до друге обале простире се нестварно зелено пространство ширине преко 250 метара. На том месту, њена плаховита снага укроћена је браном, за потребе изградње Хидроелектране Зворник 1955. године. Тако је настао њен први бисер – Зворничко језеро. Смештено међу огранцима Гучева, Соколске планине, Повлена, Мајевице и Јавора, седам деценија природа је цртала његов коначан облик, додавала му острвца и формирала изглед.

Зворничко језеро (Фото: Дистрикт)

Данас је ово језеро рај за туристе. Некада запуштено приобаље, сада чине мале уређене плаже, викендице са базенима, бројни луксузни и етно угоститељски објекти. Домаћи, али и инострани посетиоци овде уживају у купању, риболову, вожњи кајака, кануа и традиционалних рибарских чамаца, или једноставно одмарају у незаборавном погледу.

–             Нарочито ми се допада природа, сунце, тишина, цвркут птица – све је то очаравајуће. Јутра су предивна, заласци такође, тако да ко је љубитељ природе може да дође, да се опусти и заборави на буку града – каже Милица Обрадовић, која је управо из тог разлога овде.

Место за уживање (Фото: Дистрикт)

Али под условом да нађе смештај, јер откада држава даје бесплатне ваучере за одмор у Србији, овде се месецима тражи слободно место за боравак.

–             Пре месец дана и јаче почели смо да тражимо смештај, углавном је то било у Хотелу “Ројал Дрина”, некад нешто приватно, али сада је све попуњено, тако да смо завршили у Републици Српској, у Зворнику – објашњава Александар Кревешић, један од гостију.

Поглед који одмара (Фото: Дистрикт)

Они који су имали среће, овде могу да доживе комплетан ужитак, на језеру или базену, сојеницама до којих се стиже водом. Али тек од октобра, јер до тада је све попуњено.

–             Туристи су јако заинтересовани за ваучере ове године, први круг је био комплетно распродат, сада је други круг и наши смештајни капацитети су скоро потпуно резервисани, септембар и октобар су већ увелико заузети. Од октобра нема толико туриста, тако да позивамо све да од октобра дођу код нас и да уживају у овој лепоти – каже Александра Илић, менаџерка „Монте Карло“ Читлук.

Све боје плаве (Фото: Ј. Губелић)

Многа домаћинстава овде имају могућност одмора уз ваучере државе, а колико је интересовање, најбоље говори податак да је у Хотелу Ројал ове, чак 16 пута више заинтересованих, него прошле године.

–             Хотел је прошле године све укупно имао око двадесетак ваучера, ове године имају 326 регистрованих ваучера, до пре неколико дана. На то треба додати и остале објекте, који имају још 80 регистрованих ваучера – истиче директор ТО Мали Зворник Млађан Црквењаш.

Луксузно опремљени смештајни капацитети (Фото: Дистрикт)

Ово је шанса да се обиђе наша земља, јер у њој има шта да се види.

–             Лепа је Србија, зашто мора да се иде негде на другу страну – с правом се пита гошћа Смиљана Миловановић.

Смирај дана на Зворничком језеру (Фото: Ј. Губелић)

И не мора, то кажу сви који су овде једном били. Посебно јер дешавањима на Дрини и Зворничком језеру нема краја.

Један од масовнијих догађаја на Зворничком језеру је Малозворничка регата која се одржава крајем јула, у оквиру манифестације „Дрина је смисао живота“, током које се користе сви капацитети прелепе реке, од пецања па до вожње.

И ове године било је подједнако узбудљиво. Уз музику, пиће и друштво, близу четири сата пловило се Дрином, од Велике Реке до Сакара, у дужини од 22 километра. Због тога су овде гости из разних крајева Србије, велики број посетилаца са Косова, из Босне, Црне Горе, Македоније, али и иностранства.

Око 3500 учесника на 350 различитих пловила спустило се у језеро, а могли су се видети и читави сплавови. Ово је једина регата у којој учествују возила са моторним чамцима. Уживали су сви, јер је Дрина у овом делу тока изузетно чиста.

Тако се подстиче домаћи туризам и мења однос према својој земљи.

Из серијала ЗВОРНИЧКИ БИСЕРИ. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Мали Зворник. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима