Дистрикт
Друштво

ЗБОГ ЈАГОДА ИЗ ПОЦЕРИНЕ, КУПЦИ СТИЖУ ЧАК ИЗ МОСКВЕ

Главно тржиште јагода из Србије и ове године је Русија. Само из Поцерине сваког дана у сезони испоручи се око 50 тона првог воћа, па је по неколико шлепера паркирано на плацевима за утовар свеже робе, одакле крећу пут московских пијаца. Углавном су то накупци из Србије, а колико је потражња за овом робом говори податак да се ове године појављују директно купци из Русије, који откупљују српске јагоде.
– Москва воли српске јагоде! Цела Русија воли јагоде из Србије. Ја сам одушевљен јагодама, а и овде у Румској ми се много свиђа – каже Расим Рахманов, који је из Москве стигао у Поцерину да купује јагоде.

Берача пуне њиве (Фото: М. Лазић)

Међутим, он није једини. На платоу у селу Румска подно Цера више је откупљивача него произвођача. Од раног јутра чекају да берачи напуне гајбице, које власници својим аутомобилима довозе на откупно место. На том потезу има на десетине откупних места, тако да не може да се догоди да роба остане непродата. Питање је само цене.

Купци стиужу чак из Москве (Фото: М. Лазић)

Више откупљивача него произвођача и сви добро зарађују
– Ми данас плаћамо 150 динара, а пре неколико дана јагоду смо плаћали 250 динара за килограм. Цена је пала јер је било лоше време, а и сада креће сезона, па јагода има више. Ми се надамо да ће цена поново скочити. Оно што људи не разумеју, и нама, иако смо накупци, одговара већа цена јер је тада већа и зарада. Нама Руси плаћају два долара по килограму, а ми данас јагоду плаћамо 150 динара. Међутим, овде има још један проблем, а то је да произвођачи на врх стављају крупније плодове, а на дно гајбице ситне, па нам Руси сликају и пошаљу, онда ни они неће да плате по тој цени – прича Драган Јовановић из Суботице.

Најлепше су јагоде из Поцерине (Фото: М. Лазић)

Иако су, како и сами кажу, увек незадовољни ценом, све што је изнад 130 динара, сматрају добром зарадом.
– Цена је реална. Нама је најважније да се продаје, да не стоји роба, да нема труљења. Има доста откупних места, доста хладњача, тако да се све прода. Једино што нам је проблем, што никада не знамо по којој цени ћемо продати, јер се цена мења из сата у сат – каже Дејан Јовановић из Метлића, који под јагодом има 40 ари.


Да на овој роби сви зарађују потврђују и произвођачи, којих је сваке године све више, и накупци, који цео мај и прву половину јуна проведу у Поцерини. Нико не открива колика је зарада, али продаја говори да ова роба има купце.
– Досад је била добра цена, сад већ пада. Ја сам продавао од 200 до 150 динара. Синоћ сам дао по 130 динара. Кад падне испод 150, лоша је рачуница јер су скупе наднице и средства за прехрану – каже Драган Живковић.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима