Дистрикт
Друштво

ШАБАЧКИ ХЕМИЧАР У ВРХУ СВЕТСКЕ НАУКЕ, ПО ДРУГИ ПУТ НОМИНОВАН ЗА НОБЕЛА

Проф. др Марко Тодоровић из Шапца по други пут предложен је за Нобелову награду. И овог пута, као и 2016. године, номинација за најпрестижније светско научно признање стигла је од Руске академије наука. Сада се чека да Српска академија иновационих наука, чији је Тодоровић члан, прихвати предлог и номинује професора за награду.

Реализовао преко 30 научних студија (Фото: М. Лазић)

Сваки ћошак у кабинету доктора Марка Тодоровића, аутора 30 стручних књига, испуњен је медаљама, повељама, признањима, од Еуреке, преко Теслинове, Пупинове, Архимедове и Генијус медаље, па до оне од Руске академија науке, а ових дана стигло је нејпрестижније признање колеге са чувеног московског Универзитета Ломоносов који га кандидују по други пут за Нобелову награду из области екологије, чиме се бавио у научним радовима, али и у монографију „Биотоксини, тихо умирање“, указујући на њихову опасност.

Једна просторија само за признања (Фото: М. Лазић)

– Сматрају да сам дао реакцију и могућност добијања најтоксичнијих једињења са ове планете, а то су диоксини. По њима је то јако велики значај И они сматрају да таква једна створена реакција или механизам много значи и да то одговара једној Нобеловој награди – каже Тодоровић.

Велики успех и научном свету и две номинације за Нобела (Фото: М. Лазић)

Монографија „У Свету Мендељејева“ и модификовани периодни систем, који је доградио доктор Марко Тодоровић, отворили су му врата Ломоносов универзитета где је 2011. године одржао предавање. Пет година касније професора, који је годинама предавао хемију на вишим школама у Шапцу, и био један од утемељивача Универзитета у Источном Сарајеву, руски академци предложили су за Нобелову награду из хемије. Тада је ушао у ужи избор,а сада га предлажу поново.

Ради на неколико студија паралелно (Фото: М. Лазић)

– Ја сам пресрећан зато што сматрам да је мој велики успех и сама номинација, а самим тим и то што сам ушао у ужи избор претходне номинације. Видећемо, време чини своје, за сада не могу ништа да кажем – задовољан је овај шабачки професор својом позицијом у самом врху научног света.

Продуктивни мир нашао далеко од града (Фото: М. Лазић)

У кабинету у родном Трбушцу недалеко од Шапца, ствара, углавном ноћу. Према његовим речима, колико је везан за науку, толики значај придаје природи и религији.
– Завршавам “Хемијске елементе и њихов биолошки значај за живи свет”, радим једну врло интересантну монографију “Дуализам науке и религије”. Сматрам да без повезивања науке и религије нема опстанка света на овој планети. Проучавам то тројство које се јавља и у науци и у обичном животу, али и у религији. Тако да је то по мом мишљењу јединствена књига. Радим на номенклатури органских једињења већ неколико година – набраја Тодоровић научне студије, којима је потпуно посвећен.

Гостима има шта да покаже (Фото: М. Лазић)

Овде дочекује угледне госте и људе жељне знања. Већина га ослављава са професоре, јер је многе генерације учио, а Шапчани га знају као честитог, вредног и поштеног човека.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима