Дистрикт
Друштво

ЗА ЗНАЊЕ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ ШАБАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛАЦ ДОБИО НАГРАДУ САНУ

Шабачка гимназија, географија, САНУ – асоцијације су које Михаила Јанковића (16) ученика другог разреда Шабачке гимназије недвосмислено повезују са великим српским научником и академиком Јованом Цвијићем. И управо, млади Шапчанин се ширином знања и талентом за науку нашао у друштву највећих – сребрна медаља на Европској географској олимпијади, где је поносно представљао своју школу, град и земљу, донела му  је награду Српске академије наука и уметности за младе таленте.

Трагом највећих (Извор: приватна архива)

Од детињства, математика му је прва и највећа љубав – још у ОШ „Јанко Веселиновић“ из овог предмета освајао је републичке награде, а сасвим природно, привукла га је и физика – на Српској физичкој олимпијади, такође, имао је приметан пласман.

Интересовање за бројеве и рачунске операције открио је сам, а за остале предмете заинтересовали су га, како каже, одлични професори. Најпре су то биле историја и хемија, а у средњој школи, захваљујући часовима професорке  Биљане Павловић, одлучио је да се опроба и у географији.

– Професорка је доста труда уложила у додатну наставу, добро нам представила предмет и то је био велики мотив. И у основној школи сам имао добру наставу географије, и кроз моје праћење информација на интернету сам сакупио доста знања и хтео сам да видим колико то знање може да се исплати – прича Михаило Јанковић.

Републичке награде осваја од основне школе (Извор: приватна архива)

А исплатило се. Друго место на Националној географској олимпијади директно га је пласирало на такмичење европског нивоа, одржано средином прошле године у српској престоници, где је, такође, обезбедио сребрну медаљу. То га је квалификовало за награду за младе таленте САНУ која му је додељена крајем децембра 2023. године.

И то није све. Због постигнутих резултата Фондација 1% номиновала га је за новчану награду и плакету у оквиру пројекта Награде младим талентима за остварене резултате на међународним научним олимпијадама и међународним научно-истраживачким такмичењима у 2023. години, чије уручење предстоји 30. јануара у Београду.

Поносно представља боје своје земље (Извор: приватна архива)

Информатички импулс усмерио га је ка Шабачкој гимназији и Смеру за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Жеља му је, како каже, да постане програмер. Као и у свему чега се лати, и у томе ће, сигурно, успети, а до тада овај талентовани гимназијалац наставља своју ужурбану свакодневицу – петнаестак задатака дневно, док све не постане јасно, а затим на тренинг.

Његова друга велика љубав је кошарка. Активан је члан ОКК Шабац. Преко недеље тренира, а викендом игра утакмице.  И све постиже.

– Не одричем се ничега, тренинзи и активности ван школе су ми олакшање на крају дана, добри су како због мог здравља и бављења спортом, тако и због друштва – каже  он и признаје да је добра организација кључ сваког успеха.

– Препознавање мојих тренутних могућности. Када сам свестан да сам преуморан и да сам учио превише за школу, одспаваћу па ћу радити шта ми треба. Постоје ти некада изгубљени викенди, неизлазак са друштвом због неког часа, неке ствари морају да испаштају, али то се све на крају исплати.

Признање Града Шапца за постигнуте успехе (Извор: приватна архива)

Од мајке Данијеле, дипломираног дефектолога и оца Владана, инжењера рударства, стекао је добре радне навике и, наравно, изузетно васпитање и културу понашања.

– Моји родитељи су вредни људи и све што су радили, радили су због нас. Од детињства слушам приче – уради данас пет задатака, сутра ће то вредети – каже Михаило и наводи своју омиљену максиму која то и илуструје:

Након пењања на велико брдо, човек открије да има још много брда на која се треба попети.

А родитељи, одувек су знали да се у њиховом детету крије будући таленат.

–             Био је расположено, весело, радознало дете. Доста је читао, сазнавао и то су све његови избори, није било никаквог наметања са наше стране. Љубав према бројевима од најмлађих дана било је немогуће неопазити – сећа се мајка Данијела његових склоности ка математици, које су га довеле до данашњег успеха, ком се сви заједно радују:

– Наравно да сам поносна и срећна због његове среће. To je награда за његов труд и рад који је константан од малена. Међутим, трудимо се да остане са обе ноге чврсто на земљи, да остане скроман, несебичан, једноставан, да настави вредно да ради, то је кључ успеха – истиче она.

Успешан и као кошаркаш (Извор: приватна архива)

Мајчине речи потврђују и Михаилови професори у Шабачкој гимназији.

– Михаило је свестран али и изузетно скроман, а мишљење већине колега и моје је да је он један од наших најбољих ученика. Сем знања које поседује, Михаило је и лепо васпитан и културан, високомотивисан и креативан ученик, одговоран, посвећен и перфекционист. Никада своје одсуство због такмичења није злоупотребио, нити је одлагао тестове или одговарања. Емпатичан је и спреман да помогне својим вршњацима,  због чега је  један од омиљених другова у одељењу – каже Биљана Дробњак, стручна сарадница и Михаилова бивша разредна.

Омиљен је другар јер најбоље решава проблематичне задатке, а у знању подршка је и млађој браћи Данилу и Матеји.

Солидаран и саосећајан, какав јесте, редовно учествује у хуманитарним спортским турнирима своје школе, а  својом игром подржава и рад Баскин тима Шабац, који представља спој баскета и инклузије, а играчима са инвалидитетом пружа потпуну ефикасност. Дуга је листа Михаилових добрих дела и успеха.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима