Дистрикт
Друштво

ЗА УЧЕЊЕ О ВЕРИ НИКАД НИЈЕ КАСНО

Шабачка Епархија организује верску наставу за одрасле. Идеја је потекла од шабачког епископа Јеротеја, а факултативни часови наишли су на велико интересовање Шапчана. Уколико овај пројекат заживи, циљ је да се школа духовности и вере организује и у другим храмовима у Епархији шабачкој.

За веру никад није касно (Фото: Дистрикт)

Сала испуњена скоро до последњег места онима који осећају потрeбу за духовношћу и вером. Духовни пројекат покренуо је епископ шабачки Јеротеј са идејом да православни хришћани, у недостатку формалног образовања, упознају своју веру.

– Да буде на ваше духовно изграђивање, на ваш духовни напредак и да се још дубље укључите у живот цркве. Да освестите да то разумете, а све то опет у циљу још дубљег учествовања у светотајинском животу цркве, који није ништа друго, него како га описује и сам Господ – једна велика свадба, једна велика гозба, а то је у ствари духовна радост, духовни мир и љубав – каже епископ шабачки Јеротеј.

Идеја је потекла од епископа шабачког Јеротеја (Фото: Дистрикт)

Љубав према вери, али потреба за новим знањем, доводи овде сваког петка на десетине Шапчана. Међу њима углавном генерације које веронауку нису имале у школи.

– Увек има нешто ново да се научи. Без обзира да ли сам ја то знао или нисам знао, иако сада имам 53 године, мени је с тим у вези потребно додатно знање јер то нисам знао ни у основној ни у средњој школи. Дошао сам овде да се едукујем и остаћу ту – прича Александар Поповић, један од полазника.

Велико је интересовање суграђана (Фото: Дистрикт)

Учећи кроз своју веру, човек у ствари помаже себи на разне начине, почев од физичких, до духовних болести – истиче Мира Тешић.  

Случајно радим у школи. А ја кад сам ишао у школу није било верске наставе, а сад као одрасли долазимо овде да се духовно усавршавамо и добијамо духовна знања и ширине – истиче Саша Теодоровић.

Часови следе након литургије у Цркви Свете Тројице на Летњиковцу (Фото: Дистрикт)

Теме најразличитије, али прилагођене времену и потребама полазника.

На задњем часу веронауке смо говорили о славама, то што овај период године карактерише велики број слава. Први час је био посвећен божићном посту, јер то је било прво предавање, уопштено о посту, како треба постити, људе су највише занимале те техничке појединости за сам пост – објашњава свештеник Иван Радовић.

Школа би требало да заживи и у другим храмовима (Фото: Дистрикт)

Након литургије, сваког петка, верници одлазе на предавања у парохијски дом ове цркве, а циљ је да се овакав пројекат примени и на друге храмове широм епархије.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима