Distrikt
Društvo Magazin U fokusu

VREDNE RUKE U PLASTENICIMA ZARAĐUJU ĐAČKI DINAR

Đaci srednje Poljoprivredne škole u Šapcu na praktičnoj nastavi u plastenicima proizvode rasad povrća. Sve što proizvedu oni prodaju, a novac ide u đački fond ove škole.
Sve biljke u rasadniku negovane su vrednim rukama đaka. Motivisani da steknu praktična znanja, ali zarade novac za đački fond svake godine proizvedu na hiljade struka rasade paprika i paradajza.

Sami i gaje rasadu i prodaju (Foto: Distrikt)

Kada napolju ugreje, u plasteniku je utisak da sve gori, ali njima to ne smeta. Naviknuti su na vrućinu, vlagu, glib pod nogama. Biljke neguju od semenke, presađuju u čaše, a onda odgaje do struka spremnog za prodaju. U to je stalo znanje, ljubav i veština.
-Kada se nešto voli, onda i nije tako teško. Ja sam svakog vikenda u mom selu, u okolini Vladimiraca. Tamo pomažem mojim roditeljima na imanju, a ostalih pet dana sam u Šapcu zbog škole. Prenosim im znanja koja steknem u školi, a radim i sve poslove na imanju. Želeo bih pre svega da završim fakultet, a onda i da se vratim na svoj porodično gazdinstvo – priča Mladen Filipović koji je sada druga godina škole, smer poljoprivredni tehničar

Mladen preko nedelje uči u školi a vikendom pomaže roditeljima (Foto: Distrikt)

Za njihovo Medeno i Volovsko srce otimaju se Šapčani, pa se ovde čeka u redu. Sve što zarade idu u školski fond za potrebe đaka i ustanove.
-Može od ovog posla dosta da se zaradi. Potrebno je mnogo rada i vremena. Ali, ko to voli, sve se stigne. Ja sam odrastao na selu i radio sam te poslove sa dekom, bakom i roditeljima. U školi ima dece iz sela i grada, ali nisu svi podjednako zainteresovani. Ima učenika koji, bez obzira što su iz grada, ovaj posao rade sa voljom i željom – priča ovaj mladić.

Svako jutro kupci čekaju u redu da kupe rasadu (Foto: Distrikt)

Njima ne treba reklama, jer je, kako kažu kupci ovde prepoznaju da je uložena ljubav, vreme, želja za novim znanjem. Oni su pravi mali proizvođači.

-Oni to rade na praksi i zaista ovde može da se nauči dosta. Mi smo na njih ponosni. Svaki dan je ovde gužva i čeka po pedesetak ljudi da kupi našu rasadu i to je dokaz da je u pitanju kvalitet. Oni su ponos naše škole – kaže nastavnica Slađana Mirković.

Zarada ide u đački fond (Foto: Distrikt)

Praksa, novac, ljubav, sve je to stalo pod plastenike u kojima se zelene odnegovane biljke. Sve to zajedno uvereva nas da ima nade za ove mlade ljude koji su već dokazali da vrede.

Svideo vam se tekst?