Дистрикт
Друштво

ВИРТУЕЛНА ШЕТЊА ПО ЦЕРУ СА АНОМ И ЗА ВРЕМЕ КОРОНЕ

Ана Павловић из Шапца, позната по спремности да са једним туристом пешачи цео дан по планини Цер, током ванредног стања, када није могла да борави на једној од нaјзначајнијих српских историјских планина, није престајала са њeном промоцијом.

Aна, на локалитету Тројанов град (Фото: Ј. Губелић)

Преко своје Агенције за туристичку промоцију “Верден – Цер”, од 15. марта 2020. године и увођења ванредног стања у Републици Србији покренула је пројекат активне промоције планине Цер на друштвеним мрежама.  Пројекат је покренут према препоруци УНWТО (Светске туристичке организације) да се у току трајања пандемије Koвид–19 крене у активне промотивне кампање дестинација, посебно у активне кампање скретања пажње на очување природе и промоцију еко-туризма.

Путокази на Церу (Фото: Ј. Губелић)

Свакодневно, кроз фотографије и кратке текстове, упознаје читаоце са свим природним и културним лепотама Цера.
-Пројекат активне промоције иде под хаштагом #фототурацер , замишљен је  тако да се љубитељи Цера кроз фото-туру сваки дан шетају и упознају са предивном природом и славном прошлошћу Цера. Такође, кроз нашу промотивну активност желимо да укажемо свим посетиоцима и љубитељима природе на који начин и кроз које активности могу провести своје време када дођу на Цер, где могу одсести и где могу пробати гастро специјалитете домаће кухиње по завршетку ванредног стања и прекида забране кретања изазване епидемијом Ковид–19. Наша промотивна активност  има посебну мисију да љубитеље природе Цера упозна са важношћу очувања биодиверзитета Цера – каже Ана, лиценцирани туристички водич и стручњак за планину Цер.

Верна Церу и у ванредним околностима (Фото: Ј. Губелић)

За пет година стопама церских јунака Ана Павловић провела је 3.000 туриста. У сезони Ана препешачи око две стотине километара, а најкраћа пешачка тура којом води туристе је осам километра.

Панорама Цера (Фото: Ј. Губелић)

После завршетка ванредног стања и укидања уредбе о ограниченом  кретању на Церу ће наставити рад и Водичко – информативна служба на планини Цер, која послује у оквиру АТП “Верден – Цер”, која ће кроз туристичка вођења и ауторске тематске еко – етно туре упознавати све заинтересоване са природним културним вредностима Цера.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима