Дистрикт
Друштво

Veganska hrana u kojoj uživaju i hedonisti

Sve je više ljudi koji se odlučuju za vegansku ishranu. Šapčanka, Slavica Ilić, ne samo da koristi, već i proizvodi sirovu vegansku hranu i sokove. Njena poslovna ideja nagrađena je na konkursu Fondacije Trag. Tako je nabavila potrebne aparate za proizvodnju sirove hrane koja će se uskoro naći na tržištu.

Slano, slatko i ukusno iz kuhinje Slavice Ilić

Nedeljeni ručak iz kuhinje Slavice Ilić napravljen je od sastojaka biljnog porekla, uglavnom sirovih koji izgledaju kao da su sušeni na suncu, na temeperaturi do 45 stepeni. Tu su lanene pločice, pločice sa čija semenkama, čips od kelja, beli sos od indijskih oraha i veganski suši koji menja meso i ribu.

Servirane pločice sa čija semenkama i čips od kelja

Recept ne krije i raduje se svakom ko se odluči na ovakav način ishrane.
„Pravi se tako što se u nori algu uvije blendirani paštrnak i celer koji faktički imitira pirinač. Unutra je sveže povrće po sopstvenom izboru. Ovde sam stavila crvenu papriku i šargarepu“, otkriva Slavica recept za ovaj neobični suši.

Poslastica – krem od badema i urmi

Slično je i sa poslasticama ove vrste, čiji prefinjeni ukus ne bi razočarao ni najveće sladokusce.
„Ovo je nešto baš ukusno. Krem od badema i urmi, i voće sa čokoladom. Pravi slatkiš. Ja sam ekstremni hedonista i ne bih pristala da jedem nešto što nije ukusno, a ovo je baš po mom ukusu“, kaže Zorica Planojević, Slavičina prijateljica, koja je i sama pre nekoliko godina meso i ribu zamenila biljnom hranom.

Veganski suši

Sa druge strane savet stručnjaka za ishranu stao je u tri reči – raznovrsno, uravnoteženo i raznobojno. Crvena boja rezervisana je za meso. Vrlo visoko se kotiraju mlečni proizvodi.

Slavica uspeva čak da nađe zamenu i za mleko

Međutim, Slavica može da napravi i mleko i mlečne proizvode.
„Od orašastih plodova – indijskih oraha, badema, može se napraviti kiselo mleko, majonez, biljni sir, dodati začini. To su takvi ukusi da nećete poželeti da probate ponovo neku drugu vrstu sira“, tvrdi Slavica.

Zeleno i sirovo dominira na tanjiru

Na konkursu „Zelene ideje“ Fondacije Trag osvojila je drugo mesto i novčanu nagradu za kupovinu opreme za proizvodnju sirove hrane, a od ovog proleća kreće u sopstveni biznis.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима