Дистрикт
Занимљивости

УЖИВА У СПРЕМАЊУ ЗИМНИЦЕ, НА КОЈОЈ БИ МУ СВАКА ДОМАЋИЦА ПОЗАВИДЕЛА

И док многим домаћицама овај део године представља ноћну мору због спремања зимнице, један Шапчанин са великим задовољством, крај реке, уз чашицу добре ракије и натенане, прихвата се овог посла. У својој кухињи домаћин и домаћица, рецепте за многа компликована јела сам смишља и спроводи у дело, а љубав према храни коју сви зими радо стављају у тањир, док припрему гледају издалека, претворио је у дуготрајан процес уживања.

Неки то раде да би уживали (Фото: М. Лазић)

Управо из тог разлога, многи тврде да су мушкарци бољи кувари од жена. Па тако има мушкараца који не припремају само пасуљ и котлић, већ и зимницу. Драган Мирковић Гута из Шапца то ради дуже од три деценије.
– Битно је да овај крај где је петељка окренете према унутра, јер он је дебљи, да се боље испече – саветује Гута.

Позавидела би му свака домаћица (Фото: М. Лазић)

Припрема ајвара већини домаћица тешко пада. Међутим, Драган Мирковић Гута мајстор је за ову зимницу.
Када заврши печење парика, следи друга фаза, млевење и пржење. Све ово Драган ради сам. Док у стерилисане тегле сипа готов производ, помоћници припремају трпезу за дегустацију јела по ком домаћице доказују своју умешност.
– Сипа се у тегле, запече се у рерни у кључајућој води – завршава последњу фазу најпознатијег националног специјалитета.

Уз здравицу је и храна укуснија (Фото: М. Лазић)

Гути помажу искључиво мушкарци. И тако годинама. Сада већ традиционално његови пријатељи и он засуканих рукава, са кецељом око струка јесење дане проводе крај плотне за печење паприка и шпорета за кување ајвара и разних врста џемова. Уз разговор и здравицу и храна спремљена у друштву много укусније делује. Женска помоћ, како кажу, није им потребна.
– Ово је тридесет и нека мушка зимница, и, искрено речено, присуство жена за мене овде је богохуљење. Могу да требе паприку – шали се Гута.

Експериментише са укусима (Фото: М. Лазић)

Осим ајвара Гута припрема џемове, слатко, компоте. Сваке године има свој изум који обично буде зимски специјалитет. Али ту се не зауставља, па већ наредне године оплемењује рецепте новим укусима.
– Први пут сам правио џем од шљиве са печеним лешником, који има још мало неких шпеција, убацивао сам нану, на пример. Има заиста специфичан укус, мени је преукусно – прича овај мајстор у кухињи, док очевицима креће вода на уста.

Све му иде од руке (Фото: М. Лазић)

Интересантно је да ни рецепте не узима од жена, већ сам екпериментише са укусима. Има одговор и на питање да ли је домаћин или домаћица.
– Имам мало дужу косу па могу бити домаћица, иначе могу бити домаћин – каже.
И ту није крај, овај мајстор у кухињи, припрема врхунски котлић, али уме и да заслади кад треба и то палачинкама са џемом из његове зимнице.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима