Дистрикт
Занимљивости

УГАО КОЈИ ПАМТИ ПРИЧЕ ОД СТАРОГ ВИЊАКА ДО САВРЕМЕНОГ ТРЖНОГ ЦЕНТРА

Милион бели и црвени, Карловачки ризлинг, Фрушкогорски бисери и чувени Стари вињак, најчешће наручивано пиће у ресторанима и кафанама старе Југославије, грађани на мало, а угоститељски објекти на велико набављали су у старој Навиповој једноспатној згради на углу Карађорђеве улице и некадашње Милана Беловуковића Деве, данашње Улице Кнеза Милоша, на улазу у Бенску бару. Фотографија је настала 1971. године, у јеку пословања земунског Навипа, гиганта у производњи вина бивше Југославије, па и Балкана. Сви је памтимо као зграду „Стари Навип“, а овај назив уврежио се и међу генерацијама које су дошле много након њеног рушења.

Зграда “Навипа” 1971. године (Фото: Међуопштински историјски архив)

Навипов подрум пића и неискоришћен простор иза њега у близини стамбених зграда у Бенској бари старијим Шапчанима синоним је за „пијуцкање“ после посла, а мало млађим на детињство испуњено игром и дружењем. Данас је Стари квалитетни вињак, прављен по узору на француски коњак, достигао антикварну вредност, па уместо у срушеном подруму, Златни победник међународног љубљанског сајма пића 1975. године, у оригиналној амбалажи може се набавити још путем Лимунда и Купинда, а његова цена, у зависности од године пуњења и амбалаже иде и до неколико стотина евра. Као редак поклон шаље се и преко океана у дијаспору. Ни не чуди, када је процес прављења најпопуларнијег алкохолног пића Југословена трајао и до пет година, у чему и јесте била тајна његовог укуса.

Рушење зграде “Навипа” (Фото: Међуопштински историјски архив)

Фабрику у Земуну нису мимоишли процеси реструктурирања и стечаја, одакле је отишла у продају за мале паре, а њени подруми широм државе у међувремену су затварани. Тако је и ова зграда срушена, да би на углу две највеће централне улице почетком 90-их, некада моћно Грађевинско предузеће „Изградња” почело да гради вишеспратницу од 9.500 квадрата. Пре него што је доспела у пословну кризу „Изградња” је успела да заврши највећи део грубих радова и постави кров и прозоре. Када је фирма отишла у стечај, њу је купила шабачка Компанија „Јовановић”. Међутим, због предугог периода изградње и нејасне намене, до скоро је њена судбина упоређивана са зидањем Скадра на Бојани.

Данас је на том месту модеран тржни центар (Фото: Ј. Губелић)

Уместо станова и канцеларија дуго је међу голим и мрачним зидовима зграде у центру града обитавала само промаја, а статус уклете добила је јер су сва предузећа која су учествовала у њеној изградњи у међувремену отишла у стечај и пропала, а када се питање почело решавати испоставило се да објекат није имао ни грађевинску дозволу. Као да се карма лошег свршетка старог Навипа одразила на даља збивања на познатом локалитету.
Након више од две и по деценије Навип данас достиже своју сврху, у новом, модерном руху тржног центра са ексклизивним локалима, али пре свега као место „знања, иновација и инспирације“ младих и стециште ИТ заједнице Шапца у „Стартит центру“. Тако су наука и знање коначно ставили тачку на лошу репутацију зграде у центру града.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима