Дистрикт
Друштво

У ШЕСТОЈ ДЕЦЕНИЈИ ЗАВРШИО ФАКУЛТЕТ, А У ОСМОЈ ЧУВА ШАБАЧКИ ПАРК

Пензионерске дане Миланко Васић проводиће у парку, али не као остали пензионери седећи на клупи преко дана, већ ноћу, чувајући парк у Бенској бари. Иако је напунио 70 година, са радом се није опростио, а да се брине о јавном реду и миру у парку пријавио се желећи да употпуни кућни буџет и на квалитетан начин проведе пензионерске дане.
– Да будем искрен, ја и не могу да седим. Уживам да нешто радим и стварам. Ово је сложен и одговоран посао, али је хуман и динамичан. Оно што још могу да кажем је и да је занимљив. Потребно је познавање психологије групе, пријатељски однос са грађанима, дечацима и омладином. Треба направити искрену комуникацију да они схвате да ми тој деци ипак требамо – објашњава Миланко.

На новом послу (Фото: М. Лазић)

Овај крепки старац радни век провео је у индустрији и школи. По струци је машински инжењер и са тим образовањем радио је у Хемијској индустрији „Зорка“. Када је фабрика пропала, у 55. години одлучио је да се врати књизи. Убрзо, завршио је други факултет желећи да има посао. Потребе тржишта тада су биле за наставницима техничког образовања.
– Ја сам тада одлучио да завршим други факултет. Није ми био никакав проблем. Нешто су ми признали, нешто сам исполагао и почео да радим у Основној школи „Николај Велимировић“. Предавао сам деци техничко са информатиком. Ту сам се 2014. године пензионисао  – прича и даље жељан рада, иако је већ пет година у пензији.

Увек спреман за рад (Фото: М. Лазић)

Навикнут да ради, посао му је недостајао кад се пензионисао.
– Ја сам веома динамичан човек. Мени је кратак дан. Бавим се са много различитих активности и често се и сам себи чудим. Навикао сам да радим. Ја нисам од оних пензионера који читају новине, гледају телевизор и лежу у девет сати. Ја то никада нисам радио, нити ћу радити – прича.

Воли да ради са децом (Фото: М. Лазић)

Међутим, то није све. Миланко годинама иновира различите патенте.
– Сијалицу држим у руци, без жица, без прекидача и кад кажем магичне речи : КИСЕЛИ КУПУС, БОРАНИЈА, ТЕТКИНА ОРАНИЈА, сијалица засија! – написао је на свом Фејсбук профилу, где представља своје патенте.

Један од његових патената (Фото: приватна архива)

Сада ради на иновирању еколошких муштикли, а како каже, о његовим патентима ће се тек причати. О енергији већ сви говоре!

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима